Bebeğinizin Uyku Düzeni Nasıl Olmalı

Hayriye Koz
16 Aralık 2018
Yorum Yok

Bebeğiniz doğar doğmaz kendi kurallarını size dayatır ve siz onun istediği zamanlar dinlenebilir ya da uyuyabilirsiniz. Fakat 5 ya da 6. ayına gelen bebeğinizi artık yavaş yavaş siz yönlendirebilirsiniz. Eğer bebeğiniz sizinle aynı odada ise öncelikle kendi beşiğinde yatmasını alıştırmayı sağlayabilirsiniz. Bebekler sizin kurallarınıza çok çabuk uyum sağlamasalar da kararlı tutumunuz karşısında size ayak uyduracaklardır. Örneğin; Gece emzirdiğiniz bebeğinizi tekrar beşiğine yatırmanız sizin için doğru bir adım olacaktır. Gece birkaç kez uyanacak olan bebeğinizi uykuya hazırlarken pijamasını giydirebilir ya da besleyebilirsiniz. Bu şekilde bebeğiniz uyku vaktinin geldiğini anlayacaktır.

Normalde bebekler günün büyük bir bölümünü uyuyarak geçirirler. Sizin bebeğiniz çok uyuyan bebekler arasında değilse endişe etmeyin. yapmanız gereken öğlen bir kaç saat uyumasını sağlamak ve gece uykusuna alıştırarak koşullanmasını sağlamaktır. Öğlen uykusunu bebeğiniz reddediyorsa sabahları daha erken uyandırabilirsiniz. Böylece öğlene kadar enerjisi azalan bebeğiniz uyumaya alışacaktır. Düzenli uyuyan bebeğiniz daha mutlu ve sağlıklı büyüyecektir.

Bebeklerin uyku düzeni nasıl olmalı?

Aslında bir çok anne bundan şikayetçi çocuğum sabahlara kadar uyumuyor sürekli ayakta kalıyorum çok yoruluyorum diyorsunuz değil mi? Uyku düzeni bebekten bebeğe değişeceği gibi aylara göre de değişir. Edindiğimiz tecrübe ve gözlemlerden yola çıkarak size bebeklerin uyku düzeniyle ilgili birkaç bilgi izah edelim.

  • 0-6 HAFTALIK BEBEĞİN UYKU DÜZENİ: Ortalama 15-18 saattir. Bu haftada bebeklerin uyku düzeni pek yoktur. En ufak bir tepki de ya da acıkmada uyanır kısa süre uyanık kalır daha sonra tekrar uykuya dalarlar.
  • 6 HAFTA-3 AY BEBEĞİN UYKU DÜZENİ: Bu dönemdeki bebeklerin uyku düzeni biraz da sizlere bağlıdır, bu dönemdeki bebekler günde 3 veya 4 defa gündüz uykusuna ihtiyaç duymaktadırlar.
  • 3-6 AY BEBEK UYKU DÜZENİ: Eğer önceki iki aşamada çocuğunuza uyku şeklini benimsettiyseniz bu dönemde artık bir sıkıntı yaşamazsınız. Acıkmaları ve sallanma ihtiyaçları istisnai durumlar olsa da geceleri 6-8 saat kesintisiz uyuyabilirler.
  • 6-12 AY BEBEK UYKU DÜZENİ: Bu dönemde bebeğiniz katı gıdaya, emeklemeye, yürümeye bile başlayabilir. Bebeklerin dişlerinin çıkma dönemidir. Biraz sancılı bir dönem olsa da önceki evrede nasıl bir uyku şeması izlediyseniz mutlaka bu evrede de uygulayın.
  • 1-2 YAŞ BEBEK UYKU DÜZENİ: Gündüzleri ortalama 2-3 saat uykuya ihtiyaç duyarlar. Bu da bebeğinizin gece daha çok süre ve rahat uyumasını sağlayacaktır. Bu dönemdeki çocukların uyku problemi ise  ayrılık kaygısı, fiziksel ve zihinsel gelişim ve hastalıklardır. Bu hususlara özellikle özen göstermenizi tavsiye ederiz.
  • 2-4 YAŞ BEBEK UYKU DÜZENİ: Bu dönem bebeklerde gündüz uykusunun yavaş yavaş yok olmaya başladığı evredir. O yüzden gece uykularını daha iyi alabilmeleri sağlanarak erken uyutulmaları gerekmektedir. Bu dönem dikkat edeceğiniz en önemli hususlardan biri ise beşikten yatağa geçiş evresidir. Bebeğinizin yatağına alışana dek yanında bulunmanıza ihtiyacı olduğunu unutmayınız.
Bunu da seversin  Akıllı Telefon Olur da Akıllı Küvet Olmaz Mı Demeyin
Facebook'ta Paylaş Twitter Paylaş Google+'da Paylaş Tumblr
Benzer Konular

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hakkimda
AnneKaz
Merhaba, Anne Kaz 21 yıldır evli, üç çocuk annesi, çalışan bir kadının günlüğü. Aklına gelen her şeyi yazar, yer, içer, gezer, sever hayatın her anından kendine bir mutluluk payı çıkartır bunu da paylaşır.
Tavsiyelerim