Bebeklere Uyku Alışkanlığı Nasıl Kazandırılır?

Melike
19 Haziran 2018
Yorum Yok

Bebeklere uyku alışkanlığı kazandırmada ilk adım bebeğin uykuya bir takım ritüellerle hazırlanmasıdır. Bunun için bebeğin beslenmesi, altının değiştirilmesi ve uyutulması işlemlerinin gün içerisinde aynı saatlerde ve rutin bir şekilde yapılması bebeği uykuya hazırlayacaktır.

Bebek Uyuturken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Uyku alışkanlığının kazandırılmasında bebeğin uyuduktan sonra değil uykusu geldiği zaman yatağına yatırılması da önemlidir. Bebeğin uyumasının kolaylaştırılması için sallanması, emzik verilmesi veya emzirilirken uyutulması da uygun değildir. Bebeğin sallanarak uyutulması her uyandığında tekrar sallanmak istemesine yol açacaktır. Bebeğiniz emzik ile uyutulması halinde ise uyuduktan sonra emziğin ağzından çıkarılması gerekir. Çünkü emzik, bebeğin emme refleksini tatmin etmeye yöneliktir ve uyumasını sağlayan bir araç haline getirilmemesi gerekir. Bebeğin emzirerek uyutulması da yanlıştır. Çünkü bebek, memeden ayrıldığında bunu hemen hisseder ve uyanır. Ayrıca bu durum bebeğin her uyandığında yeniden uyumak için yine emmek istemesine neden olabilir.

Bebeğin Uyuma Süresi ve İhtiyaçlarının Giderilmesi

Bebekler ilk dönemlerinde günde yaklaşık 16-18 saat arası uyurlar. Beslenmesi, altının değiştirilmesi veya çevresiyle ilgilenmek için de 2-3 saatte bir uyanırlar. Bebeklerin bu dönemlerinde gece ile gündüz ayrımını yoktur. Bu nedenle 2-3 saatte bir bebeğin ihtiyaçlarının karşılanması için onunla ilgilenilmesi gerekir. Bebeğin 2 haftalıktan sonraki döneminde ise gece ve gündüz ayrımının öğretilmesi mümkündür. Bebek gündüzleri uyutulduğu zaman uyuduğu ortamın karanlık olmaması gerekir. Çevresindeki gürültüyü azaltmaya da gerek bulunmamaktadır. Bebek gündüz uykusundan uyandığında onunla oynanmalı, her zamanki ses tonuyla konuşulmalıdır. Geceleri ise tersine ortamın loş veya karanlık ve olabildiğince sessiz olması gerekir. Bebek uyandığın ise ihtiyaçları sessizce giderilmeli ve yanından uzaklaşılmalıdır.

Bebeğin Odası 6 Aylık Olduğunda Ayrılmalıdır

Bebekler 3-6 aylık dönemlerinde genel olarak günde yaklaşık 15 saat uyurlar. Bu sürenin 10 saati gece kalanı ise gündüzdür. Geceleri bebeğin beslenmesi ve altınının değiştirilmesi için iki kez uyanmak gerekebilir. Gece uykusundan önce bebeğin rahatlamasını sağlamak için banyo yaptırmak, ninni söylemek, müzik dinletmek gibi aktivitelere devam edilmelidir.

Bunu da seversin  Doğum yapanlara koçluk

Bebek 6. ayını doldurduğunda odası ayrılmalıdır. Bebekler 6-9 aylık olduklarında günde 14 saat uyurlar. Geceleri kesintisiz 7 saat uyuyabilirler. Gündüzleri sabah ve öğleden sonraları olacak şekilde 2 kez uyumalıdırlar. Geceleri uyku öncesi aktivitelere devam edilmesi önemli olup aktiviteleri aynı saatlerde ve aynı sıra ile yapılması gerekmektedir. Neticede bebek, banyodan sonra pijamalarını giyip ninni sesini duyduğu zaman uyuması gerektiğini anlayacaktır.

Etiketler: ,
Facebook'ta Paylaş Twitter Paylaş Google+'da Paylaş Tumblr
Benzer Konular

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hakkimda
AnneKaz
Merhaba, Anne Kaz 21 yıldır evli, üç çocuk annesi, çalışan bir kadının günlüğü. Aklına gelen her şeyi yazar, yer, içer, gezer, sever hayatın her anından kendine bir mutluluk payı çıkartır bunu da paylaşır.
Tavsiyelerim