GDO en çok bu gıdalarda kullanılıyor

Annekaz
28 Nisan 2010
4 Yorum

Ben öyle ya da böyle GDO’nun bir şekilde vücudumuza girdiğini ve bunun bu tarım politikası ile yasallaşarak azacağını düşünüyorum, insanın bu ortamda kendisini kobay faresi gibi görmemesi mümkün değil gıdada ne ye elinizi atsanız ya GDO’lu ya da pahalı olacak..Başka alternatifi yok. Bu gidişle herkes kendi bahçesinde üretime geçerse şaşırmamalı tabi Genetiğiyle oynanmamış tohum bulursa..GDO’nun en çok kullanıldığı besinler howStuffWorks sitesinde sıralanmış. Değerler ABD için geçerli olsa da GDO’lu gıdaları üretmek kolay ve daha ucuz ülkemize gelmediğini farzetsek bile para hırsı ile yanıp tutuşanlar çok fazla beklemeyecektir..bakalım bu tartışmalı ürünler nelermiş..

1. Aspartam (sentetik tatlandırıcı): Teknik olarak yapay bir madde olmasına rağmen, aspartam 2 doğal amino asit kombinasyonu sonucunda oluşuyor. 2 farklı bakteri türü bu asitleri üretiyor ve bazı vakalarda bakterilerden biri mahsulü artırmak için değiştiriliyor.

Peki, aspartam zararlı mı? Aspartam tek başına genetik malzeme içermiyor. Aspartamın insanlarda kansere yol açtığına dair onaylanmış bir bağ bulunmazken, aspartam verilen dişi laboratuar farelerinde yüksek oranda lenf kanseri ile lösemi görüldü.

2. Kanola yağı: Kolza yağı olarak bilinen kanola yağı, en yoğun olarak kullanılan ürünlerden biridir. Batı Kanada’da kullanılan kanolanın yüzde 80’inin genetiği değiştirilmiştir. Bazı otkıranlara (zararlı bitkileri yok etmek için kullanılan tarım ilacı)karşı direncini artırmak için kolzanın genetiği değiştiriliyor. Böylece daha kolay yabani ot kontrolü yapılıyor, daha az tarım ilacı kullanılıyor ve daha fazla ürün sağlanıyor.

3. Süt: rBGH hormonu ineklerin daha fazla süt vermesine neden oluyor ve korkunç derecede mastit (meme iltihabı)’e yol açıyor. Bu hasta ineklerin devamlı doktor gözetimi altında olması gerekiyor ve antibiyotiklerle tedavi ediliyorlar. İnsanlarda kanser riskini artıran rBGH içeriyor.

Bunu da seversin  Çocuklar için 10 süper yiyecek

Dünya, rBGH enjekte edilen ineklerin sütünün güvenli olup olmadığı konusunda ikiye bölündü. Avrupa Birliği ve Avustralya’da bu hormon yasaklanmış olmasına rağmen, Amerika’da hormon yasal ve FDA’nın bu sütler hakkında herhangi bir şartı yok.

4. Soya: Tüm ürünlerin içinde, soya en yoğun genetiği değiştirilen ürün. 2007 yılında, dünyanın yarısından fazlası genetiği değiştirilmiş bir ırk üretti. Soyanın genetiği çeşitli nedenlerden dolayı değiştiriliyor. En yaygın olanları, ürünün böceklere ve mantara karşı direncini artırmak, ürünü vitamin, yağ ve protein içeriği bakımından zenginleştirmektir. Böylece hayvan yemi olarak kullanılabiliyor. Soya aynı zamanda eczacılıkta kimyasal yapımında kullanılıyor.

ABD’deki ürünlerde soya kullanılıyorsa, mutlaka etiketinde belirtiliyor ve bunlar genetiği değiştirilmiş soya oluyor. Bu sadece tofu ve soya sütü değil, soya ürünü bulunan yiyecekler (ekmek, tahıl gevreği, dondurma ve çikolata) de kullanılıyor.

5. Mısır: ABD’nin her yerinde mısır kullanılıyor. Gerçekte, ABD dünyadaki en büyük mısır üreticisidir. 2000 yılında ABD Tarım Bakanlığı, ülkede yetiştirilen mısırın yüzde 25’inin genetik olarak değiştirildiğini tahmin ettiklerini söyledi. Mısır içeren ürünler ise salata sosları, margarin, un ve mısır şurubudur.

Ancak, genetiği değiştirilmemiş tarlalardaki mısırlara yandaki arazilerden rüzgâr sonucunda GDO’lu mısır bulaşabiliyor. Bilim adamları etkilenen alanın çok büyük olabileceğini söylüyorlar.

Facebook'ta Paylaş Twitter Paylaş Google+'da Paylaş Tumblr
Benzer Konular
Yapılan Yorum Sayısı (4)
  1. dyt.kelebekdiyeti dedi ki:

    aspartam laboratuar şartlarında oluşturulan bir ürün ve bütün diyet ürünlerde, sakızlarda bulunmakta fenilalanin bazlı olması fenilketnüri hastaları için zararlı fakat sağlıklı insanlara zararını kanıtlayan bir çalışma yok.

    kanada da kanola ve güney amerika da mısır çoğunlukla biyodizel olarak kullanıldığı için gdo yöntemi ile üretimi arttırmak istemiş olabilirler. tükettiklerini sanmıyorum…

  2. Fuat Gencal dedi ki:

    Bu güzel paylaşımınız için teşekkürler. Gerçekten artık insanlar kendi bahçelerinde doğal sebze ve meyve yetiştirmeliler.

    Saygılarımla.

  3. sevil(birdemliksohbet) dedi ki:

    yakında bende bahçeli bir ev alıcam baksana ne yiceğimizi şaşaırdık yada bir bahçe tutup yetiştireceğim yiyeceklerimi
    senin dediğinde haklı balım doğal tohum bulabilirsek :((

  4. Azura dedi ki:

    Amerika'da organik urunlere ayrilmis yerler var ve fiyatlari biraz daha pahali oluyor genetigi degistirilmise gore. Cunku her ama her besin gdo'lu ve organikler daha pahali buyuzden. Marketlere gittiginiz zaman bozuk sebze-meyve gormuyorsunuz oyle isil isil parliyorlar ki al beni diyor resmen ama organik olmadigini bildigim icin igreniveriyorum birden. Oysa tatlari oyle guzel ki o meyvelerin hepsi de sulu sulu sasiyorum yani. Bu sayede Amerika'da yaz kis her meyve-sebzeyi bulma sansiniz vardir ama ne kadar sagliklidir tabi.. :) Domates kisin yararli olsaydi yuce Rabbimiz onu kisin da dogurturdu..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hakkimda
AnneKaz
Merhaba, Anne Kaz 21 yıldır evli, üç çocuk annesi, çalışan bir kadının günlüğü. Aklına gelen her şeyi yazar, yer, içer, gezer, sever hayatın her anından kendine bir mutluluk payı çıkartır bunu da paylaşır.
Tavsiyelerim