Gebeliğin İlk 3 Ayında Vücutta Olan Değişiklikler

Annekaz
22 Kasım 2016
Yorum Yok

Hamileliğin en bilindik belirtilerinden biri adet gecikmesinin yaşanmasıdır. Hamile olunduğundan şüpheleniliyorsa muhakkak doktora danışılmalı ve kan testi yaptırılmalı. Gebelik durumu ne kadar erken netleştirilirse hem anne adayı hem de bebek açısından gebelik döneminin başlangıcı daha sağlıklı bir şekilde takip edilebilir. Anne adayı, hamile olduğunu öğrendiği andan itibaren gebelikte hafta hesaplama yöntemini kullanarak bu süre boyunca hem kendisinde hem de bebeğinde olabilecek gelişmeleri izleyebilmektedir.

Yapılan kan testi sonucunu alıp hamile olduğunu öğrenen anne adayını heyecanlı olduğu kadar kimi zaman zor anların yaşayabileceğiniz 9 aylık bir dönem bekliyor. Yaklaşık 40 hafta süren uzun hamilelik dönemi boyunca anne adayı farklı fiziksel ve psikolojik sorunlar yaşayabilir. Vücudunda ise çeşitli değişimler yaşayacak. Hamilelik döneminde yaşanabilecek tüm gelişmeleri bilmek, bu sürecin bilinçli bir şekilde tamamlanmasına yardımcı olacaktır. Peki, gebeliğin ilk üç ayında anne adayının vücudunda yaşayabileceği değişimler neler? Bu üç aylık dönem, yani 11 haftanın bitimine kadar sürecek hafta hafta takip edilebilir. Bir sonraki dönem 12. haftanın başlaması ile devam edecek.

hamilelik 2

1-3 haftalık gebelikte yaşanan değişikliler

Hamileliğin ilk haftalarındasınız ve muhtemelen hamile olduğunuzu bilmiyorsunuz. Fakat siz farkına varmazken, aslında bu dönemde çok önemli olaylar olur. Spermin yumurtada döllenmesi bu dönemde başlar, bebeğin rahimdeki yolculuğu 4. haftaya kadar sürer. Ara ara kanamalar görülmenin dışında bu dönemde bedeninizde gözle görülür değişiklikler olmaz.

4. Hafta gebelikte yaşanan değişikliler

4. hafta embriyonik dönemin başlangıcında olunan hafta olup Bu dönem embriyonun en hassas dönemlerinden biridir. Hamileliğinizi yeni fark etmiş olabilirsiniz. Bu haftadan itibaren yapacağınız testlerde durum pozitif çıkacaktır. Haftaya başladığınızdan itibaren, aldığınız besinler bebeğe etki etmeye başlayacağından dolayı doktorunuzun kontrolünde kalsiyum, protein ve demir açısından zengin ürünleri tüketmeye ve folik asit takviyesi almaya başlamanız gerekecektir.

5. Hafta gebelikte yaşanan değişikliler

5. haftada göğüslerinizde hassasiyet hissedebilir, yorgunluk yaşayabilir ve sık idrara çıkma gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz.

6. Hafta gebelikte yaşanan değişikliler

Göğüsler acımakla birlikte biraz da büyümeye başlar. Bu dönemde hormon seviyenizdeki değişimler yaşayabileceğinizden dolayı fazlaca duygusal olabilmeniz söz konusu.

7.Hafta gebelikte yaşanan değişikliler

Bu hafta çok fazla yemek yeme ve sık sık tuvalete çıkma isteği duyabilirsiniz. Yoğun mide bulantıları yaşanabilir fakat bu durum birkaç hafta sonra sona erecektir.

Bunu da seversin  Anne sütünü artıran 7 bitki

8. Hafta gebelikte yaşanan değişikliler

Göğüslerinizin bu hafta bir beden büyüdüğünü görürseniz şaşırmayın. Göğüs uçlarının genişlediğini ve koyulaştığını da fark edeceksiniz. Bu dönemde uykusuzluk ve yorgunluk hali yaşamanız söz konusu.

9. hafta gebelikte yaşanan değişikliler

Bu hafta mide bulantıları, yüzdeki lekeler ve göğüsteki değişimler devam ediyor. Sadece sabah bulantıları değil duygusal olarak dengesiz hissetmeye de başlamış olabilirsiniz. Bu aşamada duygusal dengesizlik çok yaygındır.

10. Hafta gebelikte yaşanan değişikliler

Rahminiz şu an bir greyfurt büyüklüğünde, yani hamilelikten önceki halinin iki katı kadar. Bu hafta itibariyle rahat ve pamuklu iç çamaşırları tercih etmekte fayda var. Bu dönemde vajinal bölgede mantar sorunu ve bağırsak enfeksiyonu sıkça görülebilmekte.

11. Hafta gebelikte yaşanan değişikliler

Kendinizi daha enerjik hissetmeye başlayacaksınız, 11. haftanızda mide bulantınız yavaş yavaş azalıyor. Haftalardır çektiğiniz ve sizi yoran mide bulantısının yavaş yavaş sonuna geliyor olsanız da, bu dönemde mide yanmalarına rastlamanız söz konusu. Hormonel değişkenliğiniz nedeniyle kabızlık ve mide ekşimesi çekebilirsiniz.

12. Hafta gebelikte yaşanan değişikliler

Bu hafta büyüyen rahminiz idrar kesenize sıkı bir baskı uyguluyor. Sık sık tuvalete gitmeniz söz konusu. Mide ekşimesi yaşamaya devam. Karnınızda belirmeye başlıyor.

13. Hafta gebelikte yaşanan değişikliler

Daha önceki haftalarda yaşadığınız yorgunluk hissi ve mide bulantısı gidiyor ve daha rahat hissedebileceğiniz haftalar başlıyor. Bu dönemde ilk haftalarda olan düşük riski de hayli azalmış durumda. Vajinal akıntılar artabilir, mutlaka doktora danışılıp önlem alınmalı.

Anne adayları tüm hamilelik süreçlerini kolaylıkla takip edebilmek ve hamileliğin  hangi ayında olunduğunu daha net anlayabilmek, hafta hafta gebelik hesaplama yapabilmek için https://ilkadimlarim.com sitesini ziyaret edip gebelik hesaplama aracını kullanılabilir.

Facebook'ta Paylaş Twitter Paylaş Google+'da Paylaş Tumblr
Benzer Konular

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hakkimda
AnneKaz
Merhaba, Anne Kaz 21 yıldır evli, üç çocuk annesi, çalışan bir kadının günlüğü. Aklına gelen her şeyi yazar, yer, içer, gezer, sever hayatın her anından kendine bir mutluluk payı çıkartır bunu da paylaşır.
Tavsiyelerim