Hafiflik ve Sağlığa Doğru: Detoks nasıl yapılır?

Annekaz
18 Mart 2016
Yorum Yok

Kirli hava, toksinli yiyecekler, ilaçlı ürünler ve yabancı elementlerin uzun süreli tüketimin ardından vücutta birikme yaptığı yaygın şekilde bilinir. Bu anlamda detoks denilen bu uygulama bedenin aslında ihtiyaç duymadığı hatta uzun vadede kişiye zarar veren bu birikmeden temizlenmek için yapılan çalışmalardır. Her ne kadar bedenlerimiz doğal olarak bu birikimin bir kısmını elimine edebilse de büyük bir çoğunluğunu yok etmek için ek bir çaba göstermek gerekir. Bu çaba da basitçe detokstur zaten.

Detoks uygulamaları iki ayaktan oluşur. Bunların ilki tabii ki toksin alımını durdurmaktır, ikincisi ise toksin atılımını hızlandırmaktır. Detoks uygulamalarının sene içinde bir veya iki kez yapılması uygun fakat aşırıya kaçılması durumunda sistemin dengesi bozulabilir. Uygulandığı dönemlerde de fazla uzun tutulmamalıdır, en uygun süre üç gün olarak düşünülebilir. Detoks yapmak için uygulanması gereken iki adımı ise tek tek ele alınmalı fakat birlikte uygulanmalı.

İlk iş olarak detoks yapmak isteyen kişi, belirlediği süre boyunca uygun beslenme şeklini benimsemelidir. Bu beslenme şekli işlenmiş yiyecekler, şeker, tuz veya un gibi vücutta kolaylıkla tutunan besinlerin kullanılmaması üzerinden kurulur. Aşırı asit içerikli ürünler mide ve sindirim sisteminin kalanında denge sıkıntısı yaratabildiğinden bu besinlerin tüketimi de azaltılır. Pek çok baharatın vücudu arındırma özelliği olduğu bilinmektedir. Örneğin karanfil, zencefil ve zerdeçal bunlar arasında sayılabilir. Aynı şekilde sarımsak da antibiyotik etkisiyle tanınmaktadır.

diyet-ve-detoks-nasıl-yapılır

Detoks yapacak kişinin beslenmesi sebze, meyve ve kuru yemiş ağırlıklı olmalıdır. Ayrıca diyete lif açısından zengin ürünler eklenmeli. Et tüketimi kesilmeli, ağır yemeklerin yerini de çiğ ya da haşlanmış şekilde tüketilebilen sebzelerle sebze çorbaları almalıdır. Yemekte yağ kullanılması gerektiği durumlarda kesinlikle zeytinyağı tercih edilmeli. Sindirim sistemini rahatlatıp boşaltan bu uygulamalar sonunda pek çok insan kendini hafiflemiş hissettiklerini belirmiştir. Sindirim sistemlerini rahatlatan kişiler aynı anda ikinci adımı da uygulayarak salgı bezlerini ve hormonlarını düzenleyebilirler. İkinci adımda kişiler terlemeyi arttırmayı ve metabolizmayı hızlandırmayı hedefler. Terleme, özellikle açık havada yapılan sporlarla çok daha faydalı hale gelir. Metabolizmayı hızlandırmak içinse salatalık yemek ve yeşil çay tüketmek her zaman önerilir.

Bu basit anlamda paketlenmiş gıdaların verdiği toksik etkiyi atmak için yapılabilecek bir babaanne  yöntemidir, eğer vücudu kısa vadede  arındıracak detokslar istiyorsanız bir kaç dişinizi sıkıp aşağıdaki tarifleri uygulayabilirsiniz. Bunları uygularken şeker, tansiyon, böbrek rahatsızlıkları, mide sorunları gibi gibi sıkıntılarınızın olmaması gerektiğini hatırlatalım.

Bunu da seversin  Uluslararası Beyaz Et Kongresi ve Beyaz et yalanları

Portakal suyu detoksu:

Bu detox 3 günden fazla yapılmamalıdır şekeriniz varsa kesinlikle yapmayın. Bu detoksu kronik yorgunluk çekenlere şişlik ve selülit sıkıntısı olanlara tavsiye  edebilirim.

Yapmanız gereken 3 gün boyunca portakal suyu  ve su içmek

ilaç almayacak, ağrı kesici bile içmeyecek bol su ve portakal suyu içilecek.. 3 günden fazla yapılmayacak. 4 gün çorba yeşilçay gibi sıvı gıdalar alınacak 4 gün sebze yemekleri yenebilecek 5 gün sebze meyve ve ekmek gibi gıdalara dönüş yapabilirsiniz..

Sonuçları: 1,5 ile 5 kilo arasında kilo verdirir, enerjik hissedersiniz, mide yanması ve şişkinlik azaları..

Kiraz detoksu nasıl yapılır?

Günde 1 kilo kadar kiraz tüketilen bu diyette yukarıdaki sağlık şartları yine geçerli. Kiraz parazit sorunları için özellikle faydalıdır, bağırsak sindirim boşaltım sorunları olanlar için tavsiye edilir. Kiraz detoksu ile çabuk kilo verirsiniz ama dikkat etmezseniz sonrasında çabuk alırsınız. Ayda en fazla 1 kere yapılabilir. 3 günü geçmemelidir.

Sabah kiraz sapları ile bitki çayı yeşil çay, kiraz saplarını kaynatıp o suda yeşil çay demleyebilirsiniz

gün boyu 1 kilo kiraz ve bol su tüketmek.

Bu detoksta tuvalete yakın olmanızda fayda var. :)

Katkısız haşlanmış ya da çok az yağla pişmiş doğal besinlerle de detoks yapabilirsiniz. Et, tavuk detoksu yapılmaz ama sebzelerden hazırlanmış bir çorba ile 3 günlük bol su ile desteklenen ve mideyi terbiye etmek için detoks yapabilirsiniz.. bu biraz kendinizi tanımaya da bağla ama ne yaparsanız yapın işin özünün sağlıklı ve dengeli beslenme olduğunu unutmayın detoksları türüne göre uzun tutmayın.

Facebook'ta Paylaş Twitter Paylaş Google+'da Paylaş Tumblr
Benzer Konular

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hakkimda
AnneKaz
Merhaba, Anne Kaz 21 yıldır evli, üç çocuk annesi, çalışan bir kadının günlüğü. Aklına gelen her şeyi yazar, yer, içer, gezer, sever hayatın her anından kendine bir mutluluk payı çıkartır bunu da paylaşır.
Tavsiyelerim