Okul Öncesi Eğitimin Temel İlkeleri

Hayriye Koz
30 Kasım 2018
Yorum Yok

Eğitim, toplumların gelişmişlik seviyelerini belirleyen en önemli kriterlerin başında gelmektedir. Bu yüzden de akademik olarak belirlenen en küçük öğrenme yaşından itibaren çocukların eğitimlerine başlamak gerekir. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından müfredatı belirlenen ve uygulama yöntemleri için gerekli teknik donanımlar sağlanan okul öncesi eğitim süreçleri, çocukların hayata doğru bir şekilde başlamasının temel adımını içerir.

Okul Öncesi Eğitimin Amaçları

Okul öncesi eğitimin temel amaçlarına bakılacak olursa, ilk olarak okul öncesi eğitimi gören çocukların her türlü zihinsel ve duygusal gelişimlerinin yanında, iyi alışkanlıklar elde etmesini sağlamak karşımıza çıkmaktadır. Zorunlu eğitimin temel adımı olan ilköğretim sürecine çocukların hazırlanması, yine okul öncesi eğitimin hedeflerinden bir tanesidir. Çocukların eğitim süreçleri esnasında ortak bir kültüre ait olması sağlanır. Bu sayede farklılıklar, kültürel çeşitlilik olarak lanse edilecektir. Ayrıca okul öncesi eğitim sayesinde, çocuklar Türkçeyi güzel kullanma becerilerinin yanında, güzel konuşma yeteneklerini de geliştirir. Okul öncesi eğitim döneminde öğrenme hızı çok yüksek olduğu için, hedeflenen amaçlar eğitim gören tüm çocuklar için temel değerleri esas almaktadır. Her çocuk kendisine ait özellikler barındırsa da, verilen temel eğitim sayesinde doğru bir gelişme dönemi yakalanacaktır.

Okul Öncesi Eğitim ve Temel İlkeleri

Okul öncesi temel ilkelerinin başında çocukların motor gelişimlerini sağlamak gelir. Bu sayede özgüven aşılanır ve çocuklar kendilerine ait özellikleri geliştirmeye başlar. Eğitim kurularında verilen okul öncesi eğitim müfredatı sayesinde, çocukların deneyerek öğrenme süreçleri geliştirilir. Çocuklar sevgi, saygı ve ahlak gibi temel değerleri öğrenerek kendilerinde doğru bir karakter gelişimlerinin altyapısını sağlar. Eğitim esnasında interaktif oyunlar oynatılır ve böylece çocukların daha efektif şekilde öğrenme sürecini geçirmelerine katkıda bulunulur. Çocuklar, ailelerinden uzak zamanlar geçirerek karşılarına çıkabilecek problemlerle başa çıkmayı öğrenirler. Duyguların fark edildiği eğitim aşamasında, aynı zamanda çocuklar başkalarına da saygı duymayı öğretir. Hayal gücü gelişimin yanında, sosyallik ve iletişim kurma becerileri de arttırılır. Ailenin okul öncesi eğitim sürecine aktif olarak katılması, aynı zamanda eğitim sürecinden yüksek verim alınmasını sağlar. Okul öncesi eğitimin sonucunda yapılacak değerlendirmelerle, çocukların bundan sonraki yaşlarında nelere yönelmesi gerektiği, eksikleri ve pozitif yönleri raporlarla sisteme kaydedilir.

Bunu da seversin  Bardabas eğlence ve aktivite kutusu
Etiketler: ,
Facebook'ta Paylaş Twitter Paylaş Google+'da Paylaş Tumblr
Benzer Konular

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hakkimda
AnneKaz
Merhaba, Anne Kaz 21 yıldır evli, üç çocuk annesi, çalışan bir kadının günlüğü. Aklına gelen her şeyi yazar, yer, içer, gezer, sever hayatın her anından kendine bir mutluluk payı çıkartır bunu da paylaşır.
Tavsiyelerim