Tavuk hakkında sorular ve cevaplar

Annekaz
21 Ocak 2015
10 Yorum

Tavuk sağlığa zarar lı mı? Tavuk üretiminde Hormon kullanılıyor mu? Tavuk GDO var mı? Tavuk ülkemizde en önemli protein kaynağı peki tavuk nasıl yetiştiriyor? Altı haftada 40 gramdan 2,5 kiloya nasıl çıkıyor? Tavuklar çabuk büyüsün diye hormon mu veriliyor? Ne kadar antibiyotik kullanılıyor? Tavuklar kesilirken yetiştirilirken işkence mi görüyor? Avrupa ile Türkiye’de tavuk yetiştirme arasındaki farklar neler?  o kadar konu hakkında sorulacak soru alınacak cevap ver ki her cevap başka soruları akıllara getiriyor biz de ilk ağızdan soruları sorduk!

Beyaz Et Sanayicileri Ve Damızlıkçılar Birliği Derneği (BESD-BİR)  ve Sağlıklı Tavuk Bilgilendirme platformu tanınmış bloggerları Tesis gezisine davet etti, tabi sadece tesisleri gezmedik, BESD-BİR başkanı Dr Sait Koca‘dan, Veteriner ve Mikrobiyoloji uzmanı Mehmet Akan‘dan ve kanatlı sektöründeki bilgileri ve bilimsel araştırmalarıyla tanınmış hocamız Pof. Dr. Necmettin Ceylan‘dan da bilgi aldık.

BESD-BİR Başkanı Dr. Sait Koca

BESD-BİR Başkanı Dr. Sait Koca

Tabi soru çok zaman az olunca ana sorularla cevaplar alabildiğimiz uzun tartışmalara giremediğimiz doğrudur, Nisan ayı içerinde yapılacak 3. Uluslar Arası Beyaz Et Kongresi’inde 3 gün boyunca tavuk ve tavuk eti sektörü konuşulacak. Dünyanın her yerinden gelecek bilim adamları, uzmanlar, yem yetiştiricileri tavuk üreticileri gazeteciler ve pek çok meraklı izleyici olacak sorular havada uçuşacak sabırsızlıkla beklediğimi ifade etmeliyim

Gelelim benim bu küçük toplantıdan öğrendiklerime.. Size bana soru sorun bende hocalarımıza sorayım demiştim soru yağmuru oldu hepsini tabi ki soramadım ama hem oradaki arkadaşlarımın sorularından hem de kendi sorduğum sorulardan size bir  tavuk soru cevap bölümü hazırladım:

TAVUKLAR KAÇ GÜNDE YETİŞİYOR?

Tavuklar 6 haftada yani 40- 45 günlük bir süreçte yetişiyor 40 gramlık civcivken 40 gün sonunda 2,5 kiloya ulaşabiliyor.

TAVUKLAR ÇABUK BÜYÜSÜN DİYE HORMON KULLANILIYOR MU?

Tavuk yetiştiriciliğinde hormon diye bir kavramın olmadığı ve bunun bir efsane olduğu üstüne basa basa tekrarlandı. Tavukların hızlı büyümesinin nedeni Broyler cinsi olması dünyanın her yerinde yediğimiz tüm tavuklar broyler cinsi özel olarak başka cinslerin çiftleşmesinden üretilen bu tavuklar çabuk yetişmesi etinin yumuşaklığı ve dayanıklılığı ile tanınıyor bu yüzden çabuk büyüyorlar tavuklara kesinlikle büyüme hormonu verilmediği 28 günde büyüyen bir tavuk olmadığı açıkla ifade edildi.

TAVUKLARA ANTİBİYOTİK VERİLİYOR MU?

Veteriner hekim Mehmet Akan tavuk yetiştirirken hem Türkiye’de hem Avrupa’da büyüme amaçlı değil,  hastalık oluşmaması için antibiyotik kullanıldığını bu antibiyotik miktarının da devletin sıkı denetimi altında olduğunu belirtti. Yetiştirilen piliçlere sadece belirli haftada antibiyotik veriliyor ve tavuklar kesime gidene kadar antibiyotik kalıntısından eser kalmıyor. Bu da yine devletin denetlemelerinde sık sık kontrol ettiği noktalardan sadece birisi. Aşağıda videosu ve açıklaması var..

TAVUKLAR NELERLE BESLENİYOR?

Dr Sait Koca Türkiye’de üretilen mısırın yüzde 85’inin tavuk yetiştirme sektöründe kullanıldığını söyledi yani tavuklar mısırla besleniyor peki bu mısır GDO’lu mu? Toplantıda uzun süren ve açıkcası karmaşık olan konulardan birisi bu mesele benim bildiğim Türkiye’de üretilen mısırlar GDO’lu değil bunu ben değil TZOB Genel Başkanı Bayraktar söylüyor. kaynak ve ilgili haber Nisan ayındaki büyük kongrede yem üreticileri de olacak bu soru daha çok sorulacak gibi..

TAVUKLARDA ARSENİK VAR MI?

Bu soru bana instagramdan geldi Pof. Dr. Necmettin Ceylan’a soruyu gösterdim kendisi okudu ve arsenik ile tavuk yetiştiriciliği arasında ilişki olmadığını söyledi bu soruyu niye buraya yazdım aslında verilen cevap ilginç şöyle ki; her yıl dünyanın her yerinde yüz binlerce işletme denetleniyor bunların birisinde atık su olabilir hijyenik olmayan ortam olabilir ya da insan hatası olabilir arsenik bir şekilde bulunuyor ve bütün bir sektöre mal edilebiliyor ve tavuksuz büyüyen çocuklar oluyor dedi.

AVRUPA İLE TÜRKİYE ARASINDA YETİŞTİRME FARKLARI VAR MI?

Bunu özellikle sordum zaten Sait Koca tesislerin Avrupa’dan çok daha iyi olduğunu belirtmişti gezdik gördük  ( tesis ile ilgili ayrı bir yazı yazacağım) gerçekten tek söz edilemez,  hayvan refahı olarak da daha iyi durumda olduklarını yılda 130 bin denetimden geçtiklerini belirtti Türkiye’de tavuk 40 günde yetişiyor ABD’de ya da Avrupa’da rakamlar yani tavuklar yine aynı.  Bu sene içerisinde Japonya, Çin, ve Rusya’ya ihracata başlayabileceklerini de söyledi..

Bunu da seversin  Hangi yumurta daha sağlıklı sarı mı koyu sarı mı?

TAVUKLAR HELAL KESİM Mİ? NASIL KESİLİYOR?

Tavuklar ayaklarından banda asılıyor, gagaları 30 voltluk bir suya değdirilip sersemletiliyor ve bıçakla ve elle kesiliyor. Ben özellikle besmele çekiliyor mu diye sordum :) sabah mesaiye başlarken besmele ve tekbirle işe başladıklarını söylediler.

TAVUK ETİ YIKANMALI MI?

Bu bana annelerin çok sorduğu bir soru hatta sabunla bile yıkayan varmış toplantıda değil ama sonrasında ayak üstü bunu da sordum; tavuk yıkamak bırakın yararı aslında çok  çok zararlı tavuk pişiyor üzerindeki bakteriler ölüyor ama ya o yıkadığınız kaplar tezgah lavobo süzgeç?? aklınıza gelmiyor belki ama tavuğu yıkayıp süzdüğünüz kabı şöyle bir sudan geçirip içine salata malzemeleri koyuyorsunuz ve bunu çiğ olarak tüketiyorsunuz, etten geçen bakteriler deterjanla dahi temizlenmiyor sadece yüksek ısıda pişirilince ölüyor burada sağlıklı tavuk tüketmek gerek yani tavukları yıkamayın hatta tavuk doğrama tahtanız farklı renkte plastik ve ya mermer olsun tahta da uygun değil.

TAVUKLAR ERKEN ERGENLİĞE Mİ NEDEN OLUYOR?

Bu konuda sektör de şaşkın zaten asılsız bilgilerin havada uçuştuğu bir haldeyken bir de böylesine önemli bir konunun sık sık gündeme gelmesi rahatsız ediyor bilimsel bir dayanağı yok ispatlanmış bir şey değil ya da buna sebep olacak hormon vs kullanılmıyor. Kişi kendinden bilirmiş şöyle anlatayım;  3 çocuk annesiyim tavuk yumurta hep soframızda oldu açıkcası hep severek yedik.  Çocuklarım ergenliklerine normal yaşlarda girdiler ben ergenliğe girdiğimde 13 yaşındaydım kızlar benden bile geç deyim siz anlayın, ama erken ergenlik diye bir sorun var ve çoğunluğu kızlarda! Bunun nedeni erken yaşlarda başlayan makyaj merakından tutun sizin sevimli bulduğunuz tırnaklarına oje sürmeniz hatta medyanın genç kızlar üzerinden yaptığı reklam ve yayın politikasına kadar gider.. Ben bunu kendi gözlemlerime dayanarak daha çok kızlarda erken ergenlik sorunu olduğunu düşünerek yazdım tabi bilimsel araştırmalara ve kız erkek dağılımına bakmak lazım..

TESİSİ GEZDİN TAVUKTAN SOĞUDUN MU?

Bunu eve gelince arkadaşlarım annem sordu aksine geldiğim ertesi günü tavuk pişirdim içim çok rahat ben çocuklarıma hep tavuk yedirdim. Kırmızı et pahalı tavuk eti ucuz ve her zaman ulaşılabilir kaliteli protein demek benim için, ben kendimi ve çocuklarımı bundan mahrum etmem.

Bir de değinmeden edemeyeceğim bana sorulan sorulardan birisi yediğimiz tavukların cinsiyeti ne? ve horozlar öldürülüyor mu? 

Yediğimiz tavuklar karışık çoğu horoz ve kesinlikle tavuk etinde cinsiyete bakma kontrol etme gibi bir durumun olmadığı belirtildi yani civcivler öldürülmüyor aksine yaşaması için bu kadar yatırım ve teknoloji..

Çok kısa zamanda tavukla ilgili aldığımız temel sorular ve cevaplar bunlar. Tavuk sektörü çok büyük Türkiye’de hala tavuk tüketimi az artık tavukçular da birbiri ile yarışıyor hem en teknolojik en hijyenik tesis biz de demek için hem de en geniş ürün yelpazesine biz sahibiz demek için. Bütün tesisler Avrupa standartlarında buradan cevabını alamadığınız kafanızda soru işareti olan her şeyi gönül rahatlığı ile sorularımızı sabırla cevaplayan hocamız Prof. Dr Necmettin Ceylan’a  Veteriner Mehmet Akan’a  teşekkür ederiz. Kendilerine ankara.edu.tr adreslerinden ulaşıp sorular sorabilirsiniz..

Ben biraz daha uzun bir toplantı ile daha çok konular konuşulacak farklı uzmanların da dinlendiği büyük kongreyi iple çektiğimi söyleyebilirim.. o zaman canlı video yayını yaparak uzmanlarla sizi baş başa bırakabilirim :D

Konu ile ilgili videolar: tavuklar 45 günde nasıl büyüyor?, Eskiden tavuklar 3 saatte pişerdi. Şimdi 20 dakikada pişiyor. Neden?,  Tavuklarda antibiyotik kullanmanın şartları nelerdir?,

Facebook'ta Paylaş Twitter Paylaş Google+'da Paylaş Tumblr
Benzer Konular
Yapılan Yorum Sayısı (10)
  1. bademlebuduk elif dedi ki:

    Antibiyotik ile ilgili cevap aklıma yattı, bilgiler için teşekkürler

  2. gulsen dedi ki:

    Tesiste parcalanma paaketleme sureci hepsine şahit oldum. Tavuğu bizde tuketiriz. Her hafta Kereme ızgara yada tavuk suyu çorbası yaparım. Ortaya atılan o senaryolar tamamen ticari palavralar. Ellerine saglık güzel bir yazı olmuş

  3. Mehtap dedi ki:

    Ben tavuk çok seven biriydim ama sürekli haberlerde kötü yorumlar yapıldı proflar çıktı yemeğin dediler falan çok soğudum ama bu yazı gerçekten çok iyi oldu yavaş yavaş yemeğe başlamalıyım bende :) Teşekkürler :*

  4. Emine Kanak dedi ki:

    Harika bir yazi olmus ellerinize saglik aklimiza takilan sorulara cevap oomus :)

  5. Canan Zerkinli dedi ki:

    Bu yazı ile birlikte kafamdaki sorular yerini aldı. Ellerine sağlık canım.

  6. ebrununmutfagından ebru dedi ki:

    Tavukla ilgili güzel bilgiler almışsınız peki şunlarıda sordunuzmu

    1.Neden organik tavuklar çok geç pişerken normal tavuklar 20-30 dakikada pişiyorlar?

    2.Çocukluğumuzda tavuk pişsin diye mutfakta tencere başında beklerdik saatlerce pişerdi şimdi neden çok çabuk pişiyorlar?

    Sonuç olarak tavuğu 2 yıldır evime sokmuyorum ve beyaz et sanayicileri birliğinin verdiği bilgilerede çok güvenemiyorum nihayetinde sektörü kötüleyecek halleri yok diye düşünüyorum bir biyolog olarak düşüncem böyle herkesin kendi tercihidir tabiki sevgiler

    • annekaz dedi ki:

      2 soru da aynı olduğu için bir cevap var, yukarıda cevabını yazmıştım zaten, çabuk pişen ve çabuk piştiği için tercih edilen tavuğun cinsi broyler artı tavuklar piliçken kesime gidiyor yani 45 günden fazla büyütülmüyor eti sertleşmesin diye.. bir biyolog olarak bu konu hakkında bilimsel makaleleri okuyabilirsin. Ankara Üniversitesinden Prof Necmettin Ceylan’a biyolog olarak sorularını da iletebilirsin.

  7. ebrununmutfagından ebru dedi ki:

    Teşekkürler :) Bilgilerimi bu konuda akademik çalışmaları olanlardan alıyorum zaten bahsedilen tavuk türü Broyler üzerinde genetik oynama yapılmış suni tavuktan başka birşey değil!!!

    Bir biyolog olarak emin ol bu konuda çok araştırma yapıyorum moleküler biyoloji ve genetik alanında yüksek lisans yapmış biri olarak :)
    şu yazıyı okumanı öneririm;
    Yapay fabrika tavukları… İşte bakın tavuk diye neler yediriyorlar bize… 35 günde kesilenler tavuk mu? şişirilmiş, doldurulmuş civ civ lermi?

    Her canlının, kendine özgü gen dizilişlerinin oluşturduğu bir kalıtsal yapısı vardır. Canlı yaşamına ait bütün bilgiler, genler şeklinde dizilerek; DNA yapısında yer almaktadır. Biyoteknolojik yöntemlerle, kendi türü dışındaki bir türden gen aktarılarak, belirli özellikleri değiştirilen bitki- hayvan ya da mikro organizmalara, “transgenik” ya da “genetiği değiştirilmiş organizma”(GDO) adı verilmektedir.

    Gen teknolojisi ile DNA içine, bir yabancı gen yerleştirilir. Yerleştirilen bu gen dizilimi, ilgisi olmayan başka tür bir bitkiden hatta hayvan veya mikroorganizmadan gelir. Aktarılan gen parçasına, transgen adı verilmektedir. Bu teknoloji de; “gen teknolojisi” veya “biyoteknoloji”, bazen de “rekombinant DNA teknolojisi” veya “genetik mühendisliği” olarak adlandırılmaktadır.

    Kullanılan ilaç ve gübreler, canlıların bağışıklık sistemini de etkileyen sağlık problemlerine de yol açtı. Artık yeni çözümlere gereksinim vardı. Dıştan müdahale başarısız olunca, canlıların genleri ile oynanmaya başlandı. Gen aktarımı yoluyla yabani otlar, zararlı böcek ve hastalıklara dayanıklı ürünler elde edilmeye çalışıldı. Ve böylece insanoğlu, genleriyle oynanmış gıdalarla tanıştı.

    GDO’lu Tavuklar: Nasıl Tavuk ?

    “Çiftlik hayvanları içinde, benim bizzat çalıştığım tavuklar büyük bir değişime uğradılar. ‘Sinmorfozis’ dediğimiz, doğadaki bütün canlıların belirli bir oranı vardır. Yani hepsinin kalbi, akciğeri, karaciğeri, bedenindeki parçalar bir denge içindedir. Bir ‘broiler'(et tavuğu), 42 günde 2,3 kg.’a ulaşıyor, göğüs etleri ve butları gelişiyor, ancak kalbi, ilkel bir tavuğunki gibi. Bu zavallı kalp, günde 300-400 kere atarak kanı pompalıyor, akciğerler de küçük, 42 günlük ‘Broiler’da kalp ve akciğer basıncı, tıpkı 80 yaşında şişman bir insanın durumuna düşüyor.

    “Karında sular toplanıyor. Bunu yaşatabilmek için oksijen vermek gerekiyor. Bu hayvanların bağışıklık sistemleri, kâğıt gibi olmuş. Ayağını ıslatsanız koli enfeksiyonuna yakalanıyor. Hiç hastalık yapmayan şeyler, şimdi bunlarda hastalık oluyor. Bir hayvan 17 haftalık yaşa gelene kadar 17 kere aşı oluyor, yani 20 haftada 17 defa aşı oluyor. Civciv geldiğinde, sandıkta ilâç geliyor. Şimdi bunlar gözlem altında. Amerika’da veteriner fakültelerinde, ‘Food Animal Medicine’ diye bir dal ortaya çıktı. Hayvana sağlıklı yaşam koşullarını da vermek gerekir.”

    • annekaz dedi ki:

      Biyoloji ve genetik alanında yüksek lisans yapmış biri olarak bildiğin soruyu niye sorarsın ki :) benim verdiğim isimler de akademik kariyer yapanlar neyse Antalya’da 3 günlük bir çalışma olacak sana davetiye göndereyim bilimsel ve genetik araştırmalarını hocaların ki ile karşılaştırıp sağlıklı bir platformda uluslar arası düzeyde tartışabilirsiniz sonra da bizi bilgilendirirsin..

  8. ebrununmutfagından ebru dedi ki:

    tabiki neden olmasın uygun olursam katılırım teşekkürler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hakkimda
AnneKaz
Merhaba, Anne Kaz 21 yıldır evli, üç çocuk annesi, çalışan bir kadının günlüğü. Aklına gelen her şeyi yazar, yer, içer, gezer, sever hayatın her anından kendine bir mutluluk payı çıkartır bunu da paylaşır.
Tavsiyelerim