Tavuk yetiştiricilerine sorduk: Siz yiyor musunuz?

Annekaz
13 Aralık 2016
2 Yorum

Tavuk ile ilgili bu kaçıncı yazım bilmiyorum, Prof. Dr. Mehmet Akan’ı ve Prof. Dr. Muammer Göncüoğlu’nu her gördüğümde ilk sorum siz çocuklarınıza tavuk yediriyor musunuz oluyor? Aldığım tek cevap var neden böyle zengin bir besin kaynağından çocuğumu mahrum edeyim?

Ankaralı Blog yazarları ile harika bir iki günlük geziye imza attık. BESD-BİR   Anne Kaz organizasyonu ile 13 Blogger ve ailesini Bolu Gazelle hotels’de ağırlayıp Beypiliç tesislerini gezerek hem çok eğlendik hem de tavuk hakkında muhteşem bilgiler edindik. 

tavukve saglik

Tavuk eti yumurtadan sonra dünyanın en ucuz en sağlıklı protein kaynağı,  uzun lif yapısı, uygulanabilen yüzlerce tarifi ile pratik ve lezzetli bir gıda kaynağı.

Tavukta hormon var mı?

Yok! Bunu milyon kez söylediler. Hatta iddiaları şu madem bu kadar hormon iddiası var alın marketlerden çeşit çeşit tavukları yapın gerekli testleri ve  insanları bilgilendirin. Böyle bir ilaç solüsyon preparat yok! Olmayan bir şeyin olmadığını ispat etmesi oldukça zor bu hormon konusunu kafanızdan silin..

Tavuk nasıl 45 günde kesilecek hale geliyor?

Kesimlik tavuk ayrı, yumurtalık tavuk ayrıdır  yıllardır en iyi cinsler bir araya getirilerek ticari olarak en iyi hayvan ortaya çıkartılır. 45 günde kesilecek duruma getirilen tavuk aslında tavuk değil piliçtir, dolayısı ile kesimlik tavuk budur. Yumurtalık tavuklar için de aynı şey geçerli.

besd bir tavuk gezisi

Tavuklarda antibiyotik var mı?

Tavuklar çok sağlıklı ortamlarda tutuluyor. Tavukların sağlıklı yetişmesi için üreticiler ellerinden geleni yapıyor. Sağlıksız ortamda yetişen tavuklardan iyi verim alınamaz biyolojik olarak sağlıklı yetişen hayvanlar antibiyotik ihtiyacı olmaz, antibiyotik demek üretici için ekstra maliyettir hayvana fazla antibiyotik veremez bu ilaçlar devletin kontrolünde belirli miktarlarda verilebilen özel reçeteli karışımlardır yani öyle eczaneden gidip aldığınız gibi antibiyotik gibi alamazlar. Kesime 1 hafta kala tavuklar özel beslenmeye alınır sadece buğday ile beslenir ilaç verilmişse kesilir yani eski usül kursakları temizlenir, ve kesime gider.

‘Yam yam tavuk’ nedir?

Tavuklar hem etcil hem de otculdur, hatta kendi türünü yiyebilen bir hayvandır sağlıklı kalması için belirli miktarda protein tüketmesi gerekir doğada böcek yer çekirge yer hatta kendi pişmiş pişmemiş türlerini dahi yer. Türkiye’de boyun gibi tavuğun yenmeyen yerleri yüksek ısıda pişilip un haline getirilir ve bu tavuklara verilir bu tavukların protein ihtiyacı bu şekilde karşılanır bu yöntem artık yasak ocak 2017 den sonra bu yöntem yerine değişik protein kaynakları kullanılacak!

Tavuklar nasıl kesiliyor?

Besi çiftliklerinden gelen tavuklar kesimhanede ters olarak asılıp  hafif elektrik akımlı suda sersemletilirler. Sersemleyen tavuklar tek tek elle kesilirler.  Tüyleri sıcak suda daldırılarak ya da buharla ( buna kuru yolum deniyor) özel makineler ile yolunur. Daha sonra 3 saat kadar soğuk hava depolarında bekletilip gerekli kontrollerden sonra iç organlar alınır parçalara ayrılır.

Bunu da seversin  Hangi besinler beyni besler?

Buraya kadar olan süreç çok dikkatli ve otomasyona bağlı bir süreç. Gezdiğimiz firma Pop Eye, Burger King, Mc Donalds gibi firmaların tüm tavuk ihtiyacını karışıyor. Gezerken mis gibi baharat kokusu ve pişmiş tarifler iştahınızı açıyor. Bütün ürünler el değmeden ve özene hazırlanıyor.

TAVUK SALAMIN SOSİSİN İÇİNDE NE VAR?

Türkiye’de ve TSE markalı firmaların ürettiği tavuk sosis, salam jambon vs ürünlerde sadece tavuk göğsü ve derisi var. Özellikle tavuk kemikleri ya da kullanılmayan yenmeyen yerleri konuyor mu diye sorduk kesinlikle konmadığını bazı balkan ülkelerinde ve Rusya’da bu tür ürünlerin serbest olduğunu kemikleri ve kullanılmayan parçaları buralara ihraç ettiklerini öğrendik.

Ayrıca tavuk ayağı da özenli ihraç malzemelerinden birisi özenle paketlenip tavuk ayağı yenen ülkelere gönderiliyor. Yani tavuk nugget salam sosis vs içerisinde tavuk ayağı boynu kemikleri yok deri ve tavuk göğsü.

Bu kadar gezinin üzerine samimi olarak yapılan aile sohbetlerinde sevgili uzmanlarımızın olaya çok daha bilimsel yaklaştığını gördüm mesela tavuk kemiği biz haşlayıp suyunu çocuklarımıza seve seve içiriyoruz ve bunu büyük bir vitamin kaynağı olarak görüyoruz ama iş bu kemikten yapılan yiyeceklere gelince öğğ diyoruz bu kemikler  Rusya’da sevilerek tüketiliyor ve kalsiyum kaynağı olarak görülüyor.

Ben markalı tavukları severek tüketiyorum çocuklarıma suyu dahil yediriyorum sağlıklı ve dengeli beslenmede tavuğun önemli yeri olduğunu biliyorum içim çok rahat. Markalı poşetli bildiğiniz sevdiğiniz markaları güvenle tüketebilirsiniz. Aklınıza takılan soruları çekinmeden firmalara sorabilirsiniz. Tavukla ilgili sosyal medyada dolaşan mış miş bilgileri bir kenara bırakıp mantıklı ve bilimsel cevapların peşinde koşun.

Tavuk hakkında sorular yazımı okumanızı tavsiye ederim..

Facebook'ta Paylaş Twitter Paylaş Google+'da Paylaş Tumblr
Benzer Konular
Yapılan Yorum Sayısı (2)
  1. Sevgiylegeziyorum dedi ki:

    Kendi adıma çok bilgilendiğim bir etkinlik oldu. Davet ettiğin için teşekkürler :)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hakkimda
AnneKaz
Merhaba, Anne Kaz 21 yıldır evli, üç çocuk annesi, çalışan bir kadının günlüğü. Aklına gelen her şeyi yazar, yer, içer, gezer, sever hayatın her anından kendine bir mutluluk payı çıkartır bunu da paylaşır.
Tavsiyelerim