2018 İğne Oyası Modellerini Şimdiden Yapmaya Başlayabilirsiniz

Annekaz
20 Ağustos 2017
Yorum Yok

İğne oyaları ev hanımlarının üstün maharetlerini en güzel yansıtan bir uğraş olmasının yanında, geçmişten günümüze hala değerinden bir şey kaybetmemiş en güzel el işlerinden biri olarak yerini korumayı başarmıştır. Usta işçilik ve üstün yetenek gerektiren bir hobi olsa da ev hanımları için çeyizlerin vazgeçilmez bir parçası olduğunu kabullenmek gerekir. Zamanla birbirinden güzel ve değişik modelleri çıkan ve aynı zamanda ev hanımlarının yaratıcılıklarını ortaya koyan iğne oyaları, birbirinden değişik ve rengarenk iğne oyası modelleri ile gözlerimizi şenlendirmekte. Eğer sizde yeni iğne oyaları için araştırma yaparsanız ne demek istediğimizi çok iyi anlayacaksınız. Çünkü yüzlerce ve hatta binlerce oya modelleri ve oya örnekleri kültürümüzün bu açıdan çok zengin olduğunu bize apaçık gösteriyor. Başta çeyizlikler olmak üzere, iğne oyaları hediyelik ve günlük kullanılan eşyalar içinde tercih  edilmektedir. Ancak yine de çeyizin öneminin hala çok büyük olduğu Türk kültüründe en büyük payı tabi ki çeyizlikler oluşturmaktadır. Her ne kadar yapımı kolay olmasa da oldukça şık ve güzel olmasından dolayı hep tercih edilmiş ve edilecek olan bir uğraş iğne oyası.

 

Yazma-kenarina-kirmizi-oya

Diğer yazma oyaları için iğne oyaları sayfasını ziyaret ediniz.

İğne oyaları nerelerde kullanılabilir?

Hayatımızdaki her şeyde olduğu gibi iğne oyasının da kullanım alanı geçmişten bugüne değişiklik yaşamıştır. Annelerimiz zamanında iğne oyası örnekleri tülbentlerin, namazlıkların, havluların kenarlarını süslerken bizim zamanımızda ise artık takılardan fularlara ve tokalara kadar her alanda iğne oyası modelleri ile karşılaşabilmekteyiz. İğne oyası modellerinin yeni alanlarda kullanılmasına bağlı olarak yeni kullanım alanlarına uygun yeni iğne oyaları da her geçen gün artıyor.

Günümüzde yine en popüler alanı çeyizlik tülbentler ve yazmalar oluşturuyor olsa da, havlular başta olmak üzere, yatak örtüleri, masa örtüleri, çeyizlik bohçalar, mutfak örtüleri, oda takımları, namazlık, abajur kenarları, gecelik kenarları, mendil ve bohça süslemeleri, fular kenarları ve kolyelerde oya örnekleri görmemiz mümkün.

Eğer hem yüzlerce iğne oyasını öğrenip hemde yeni modellerin yapılışlarını öğrenmek istiyorsanız hobiler sitesini ziyaret ediniz! 

Karadeniz-igne-oyasi-modeli

Yüzlerce anlatımlı oyalar için oya modelleri sayfasını inceleyebilirsiniz.

Bunu da seversin  Siyah Beyaz protez tırnak modelleri

Kolay iğne oyası nasıl yapılır?

İğne oyası çeşitli örgü ipleri kullanılarak yapılır. Adından da anlaşılacağı üzere bu oya yapılırken iğne kullanılmaktadır. İğne kullanılmasından ötürü daha kibar ve ince bir iş ortaya çıkmaktadır tığ oyasına göre. Aynı zamanda iğne kullanıldığı için seçilecek ip de çok önemlidir. İpek, pamuk, naylon ya da sentetik iplik kullanılabilir. Kullandığınız iplik türü elde edeceğiniz sonucu ve kaliteyi de haliyle etkileyecektir. En güzel sonucu ipek iplik verse de pahalı olmasından dolayı diğer türlerini de seçmek mümkün. İki boyutlu yapıldığı gibi daha güzel işçilik isteyenler tarafından üç boyutlu oya modelleri de yapılmaktadır. En yeni oya örnekleri için internetten birbirinden farklı ve güzel modeller bulmak ve yapılışını öğrenmek artık çok kolay. Önceden ev hanımlarının birbirleriyle paylaşmasıyla yeni modeller öğrenilebilirken şimdi çok kolay bir şekilde internetten daha fazla çeşidi öğrenmek mümkün.

İğne oyası yaparken nelere dikkat etmek gerekir?

Tahmin edildiği üzere bu kadar ince işçilik gerektiren iğne oyası yapılması sırasında çok dikkat gerektiriyor. Öncelikle iğne oyası yapılacak kumaşın kalitesi ve modeline göre iğne kalınlığı doğru seçilmeli. Kumaşa zara verecek ve büyük delikler oluşturacak kalın iğneler tercih edilmemesi gerekiyor. Ne kadar ince iğne seçerseniz kumaşta istenmeyen ve hoş gözükmeyen deliklerin oluşumunu o kadar azaltmış olursunuz. Bir diğer önemli husus ise iğne oyası yapımı sırasında daha iyi ve güzel sonuç almak için düğümleri sıkı atmaya çalışmalısınız. Düğümler sert olmalı ki iğne oyası örnekleri istediğiniz gibi sert ve modelini bozmadan dursun. Hatta çift düğüm atabilirsiniz. Böylece oyanızın istediğiniz şekilde daha sağlam durduğunu görebilirsiniz.

Etiketler: ,
Facebook'ta Paylaş Twitter Paylaş Google+'da Paylaş Tumblr
Benzer Konular

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hakkimda
AnneKaz
Merhaba, Anne Kaz 21 yıldır evli, üç çocuk annesi, çalışan bir kadının günlüğü. Aklına gelen her şeyi yazar, yer, içer, gezer, sever hayatın her anından kendine bir mutluluk payı çıkartır bunu da paylaşır.
Tavsiyelerim