Çocukluk döneminde işitme kaybının belirtileri

Annekaz
14 Mayıs 2021
Yorum Yok

İşitme kaybı, bir veya iki kulakta bir sesi kısmen veya tamamen algılayamama durumudur. Bazı insanlar işitme kaybı belirtileri (doğuştan işitme kaybı) ile doğarken, diğerleri yaşlandıkça (presbikuzis) veya fiziksel hastalık veya travma sonucu yavaş yavaş geliştirebilir. İşitme kaybı belirtileri Kalıtım ve yüksek sese kronik olarak maruz kalmanın, zaman içinde işitme kaybına katkıda bulunan ana faktörler olduğuna inanılmaktadır. Kulak kanalında kulak kiri veya yabancı cisimlerin tıkanması gibi diğer faktörler, seslerin normal algılanmasını engelleyebilir.

Teşhis, işitme sorununun ciddiyetini belirlemenizi sağlar. Doktorunuz veya uzmanınız size iletim sorunlarını iyileştirmek için bir dizi önlem almanızı tavsiye edebilir, ancak bazı durumlarda işitme kaybını tersine çevirmek veya önlemek imkânsızdır.

İşitme kaybının bazı nedenleri arasında iç kulakta hasar, kulak kiri birikmesi, bazı bulaşıcı hastalıklar ve kulak zarının delinmesi sayılabilir.

Çocuk işitme kaybı belirtileri  

Çocuklarda işitme kaybı belirtileri nelerdir? 

Yenidoğan İşitme Taraması (NHSP) programının bir parçası olarak bebekler doğumun ilk birkaç haftasında düzenli olarak taranır. Bununla birlikte, örneğin bebeğiniz de aşağıdakileri fark ederseniz, bazı işaretler daha fazla işitme değerlendirmesi yapılmasını önerebilir:

  • Yüksek seslerden korkmaz;
  • Yaşamın dört ayı içinde kendiliğinden bir ses kaynağına dönüşmez;
  • İlk sözcüklerinizi telaffuz etmeyi öğrenmekte gecikiyor veya konuşurken bunlar net değil.

Bebeklik sonrası süreçte, olası işitme kaybının en önemli belirtisi konuşma ve dil gelişimindeki gecikmedir. Çocuklarda işitme güçlüğünün diğer belirtileri şunlardır:

  • Çocuk, özellikle mevcut dikkat dağıtıcı unsurlar çok azsa, birisinin görme alanı dışında konuştuğunu fark etmez.
  • Gürültü seviyesi ne olursa olsun ismiyle çağrıldığını anladığında korkmuş veya şaşırmış görünmez. 
  • Ses diğer aile üyeleri için yeterli olduğunda çocuk televizyona çok yakın oturur. 
  • Çocuk görünürde bir neden olmaksızın televizyonun veya stereonun sesini aşırı derecede açar.
  • Telefonda çocuk hattın diğer ucundaki sese cevap vermiyor ve / veya sürekli kulak değiştiriyor
  • Çocuğunuz okul çağındaysa, hafif işitme kaybının varlığı kendini sınıfta dikkat, davranış veya sosyal problemlerle gösterebilir.
Bunu da seversin  İşitme engelli çocuklar için alfabe

İşitme kaybının nedenleri

İşitme kaybı belirtileri doğuştan (doğumda mevcut) veya sonradan edinilmiş (doğumdan sonra mevcut) olabilir. Doğuştan işitme kaybı vakalarının yaklaşık% 50’si genetik faktörlerden kaynaklanmaktadır. Kalıtsal olmayan nedenler arasında hastalıklar, doğum öncesi enfeksiyonlar ve doğum sırasında ortaya çıkan durumlar yer alır. İşitme kaybı, doğumdan sonra hastalık, hastalık veya yaralanmanın bir sonucu olarak da ortaya çıkabilir. Çocuğunuzun işitme kaybına neyin sebep olduğunu merak ediyorsanız, en iyisi çocuk doktorunuza başvurmanızdır

Facebook'ta Paylaş Twitter Paylaş Google+'da Paylaş Tumblr
Benzer Konular

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hakkimda
AnneKaz
Merhaba, Anne Kaz 21 yıldır evli, üç çocuk annesi, çalışan bir kadının günlüğü. Aklına gelen her şeyi yazar, yer, içer, gezer, sever hayatın her anından kendine bir mutluluk payı çıkartır bunu da paylaşır.
Tavsiyelerim