Kürtaj Öncesi ve Sonrası Yapılan Yanlışlar

Annekaz
19 Mayıs 2020
Yorum Yok

Kürtaj istenmeyen bir gebeliğin veya istenen ama sağlıksız bir gebeliğin sonlandırılması için yapılan cerrahi bir işlemdir. Yasal olarak gebeliğin 10. Haftasına kadar kürtaj yapılabilir. 

Eskiden metal küretlerle yapılan kürtajın artık vakumla yapıldığını belirten Doç. Dr. Deniz Ulaş, kürtajla ilgili sık yapılan hatalar ile ilgili önemli bilgiler verdi. 

Sık Yapılan Hatalar

Hata 1

Hastalar gebelik haftasını hesaplarken ilişki gününden itibaren hesaplarlar. Bu hesaplama doğru değildir. Çünkü gebelik haftası son adet tarihine göre hesaplanır. Son adet tarihinin 1. Gününden itibaren gebelik başlamış kabul edilir. 

Yasal olarak kürtaj son adet tarihi baz alınarak 10. haftaya kadar yapılır. Ancak hastalar bunu bilmediği için ilişki tarihine göre gebelik haftasını hesaplıyorlar. Onların hesabı ile doktorun veya ultrasonun hesabı uymamaktadır. Doktorun (ultrason) hesabı hastanın hesabından 2 hafta büyük olmaktadır. Ama yasal süre son adet tarihine göre hesaplanan 10 haftadır. 

Hata 2

Kürtajda kan grubunu bilmeye gerek olmadığı düşünülmektedir. Ancak kürtajda hastanın öyküsü alınırken belki de en önemli noktalardan biri kadının kan grubudur. Çünkü eğer eşiyle arasında kan uyuşmazlığı varsa kürtaj sonrası kan uyuşmazlığı iğnesinin (RH İmmunglobulin) 72 saat içinde yapılması gerekir. Bu nedenle kürtaj olmayı düşünen bir kadının kürtaja gitmeden önce kan grubunu öğrenmesi çok önemlidir. 

Hata 3

Eğer kürtaj uyuyarak genel anestezi ile yapılacaksa hastanın aç ve susuz olması gerekir. Yani oruç gibi olması gerekir. Ancak bazı hastalar aç olmayı yemek yememeliyim ama su içebilirim şeklinde yorumlar. Bu düşünce doğru değildir. Çünkü kürtaj sırasında aç kalmanın amacı midenin boş olmasını sağlamaktır. Çünkü mide dolu olursa (bu su da olabilir), hasta uyurken kusarsa mide içeriği akciğerlere kaçabilir. Kaçan materyal su bile olsa akciğere zarar verir ve pnömoniye (zatürre) neden olur. 

Bu nedenle kürtajdan önce en az 5 saat oruç gibi aç olmak hastanın sağlığı için çok önemlidir. Benzer şekilde sigara da içilmemelidir. Çünkü sigara üst solunum yolundaki salgıları artırır. Bu sefer de tükrüğün akciğerlere kaçma riski artar. 

Hata 4

Kürtajdan sonraki gün gebelik testi yaparak bebeğin alınıp alınmadığını kontrol etmek de yanlıştır. Çünkü kürtaj sonrası gebelik hormonu olan BHCG 14 günde kandan temizlenir. Bu nedenle kürtajdan sonraki günlerde (gebelik sonlandırılmış olsa bile) idrarda veya kanda gebelik testi yapıldığında testin pozitif çıkacağının belirten Doç. Dr. Deniz Ulaş Hızlı, en doğrusunun işlemden 1 hafta 10 gün sonra kontrole gidilmesi olduğunun altını çizdi.

Bunu da seversin  Tüp Bebek Kimlere Yapılır?

Hata 5

Kürtaj sonrası kanama olmadığında hastalar “Acaba gebelik sonlandırılmadı mı? Neden kanamam olmuyor?” şeklinde düşünür. Bu düşünce şekli yanlıştır. İşlem sonrası kanama adet şeklinde 1 hafta 10 gün olabilir veya hiç kanama olmayabilir. Bu bebeğin alınmadığı ya da bir sorun olduğu anlamına gelmez. 

Hata 6

İlk gebelik kürtajla alınırsa bir daha çocuk olmaz şeklinde de yanlış bir inanış vardır. Tabi ki her cerrahi işlem gibi kürtajın da riskleri vardır. Ancak işlem sırasında veya sonrasında bu riskler yaşanmazsa ileride hamile kalmayla ilgili sıkıntı yaşanmaz. Ancak bir komplikasyon yaşanırsa, örneğin enfeksiyon gelişirse, bu enfeksiyon tüplere yayılır ve tüplerde tıkanıklık yapar. İşte o zaman hamile kalmanın zorlaşacağını belirten Dr. Deniz Ulaş, sorunsuz geçen bir kürtaj sonrası hamile kalamamak, anne olamamak gibi bir durumun söz konusu olmadığını vurguladı.

Hata 7

Kürtaj sonrası adet düzeninin bozulacağı düşüncesi de yanlıştır. Normal şartlarda kürtaj olunan günden tam 1 ay sonra adet olur. Ama kürtaj sonrası adet 1 hafta 10 gün gecikebilir. Bu normaldir. Eğer adet olmadıysa bunun birkaç nedeni vardır. Ya tekrar yeni bir gebelik olmuştur, ya da strese bağlı hormonal düzensizlik olmuştur.

Ya da aşırı kazıma işlemi yapıldıysa rahim içinde yapışıklık olmuştur. Buna Asherman sendromu denir, komplikasyonsuz kürtajlarda görülme olasılığı çok düşüktür. Bu nedenle kürtaj sırasında rahime zarar vermemek için aşırı kazımadan kaçınmak gerekir.

Hata 8

Bakire ama hamile kalan hastalar kızlık zarı bozulmadan işlemin yapılamayacağını düşünür. Bu düşünce yanlıştır. Anestezi altında dokular gevşediği için kızlık zarı bozulmadan ve kızlık zarı dikimine gerek kalmadan kürtaj işlemi yapılabilir. Bu şekilde olan hastaların %90’ında kızlık zarına zarar vermeden kürtaj işlemi yapılabilir. 

Eğer işlem sırasında kızlık zarı zedelenirse, kürtajla birlikte kızlık zarı dikimi aynı anda yapılabilir. Kızlık zarı dikimi fiyatları kürtaj ücretine dahil olmadığı için öncesinde bu durumun hasta ile görüşülmesi, ona göre planlama yapılması gerekir.

Doç. Dr. Deniz Ulaş hakkında daha ayrıntılı bilgi için: https://drdenizulas.com/

Facebook'ta Paylaş Twitter Paylaş Google+'da Paylaş Tumblr
Benzer Konular

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hakkimda
AnneKaz
Merhaba, Anne Kaz 30 yıldır evli, üç çocuk annesi, çalışan bir kadının günlüğü. Aklına gelen her şeyi yazar, yer, içer, gezer, sever hayatın her anından kendine bir mutluluk payı çıkartır bunu da paylaşır.