Barlanan turşu nasıl düzeltilir?

Annekaz
26 Kasım 2022
Yorum Yok

Turşu yaparken talimatlara tam olarak uysanız bile pek çok sorunla karşılaşabilirsiniz. Turşunuzun rengi  istediğiniz gibi olmayabilir. Bulanık turşu suyu nasıl düzeltilir? ya da  turşu içinde sarımsak neden mavi  – yeşil olur?

Turşuyu çok seviyoruz prebiyotik olduğu için ev yapımı turşuyu tercih ediyor, malzemeleri özenle seçiyoruz. Fakat her zaman mükemmel sonuç alamıyoruz peki neden turşu istediğim gibi olmadı?

TURŞU KURARKEN YAPILAN HATALAR

Turşu kurarken tadını etkileyen o kadar çok etmen var ki suyu, tuzu, sirkesi, odanın sıcaklığı, ellerinizdeki bakteri eveeet o bile. Engelleyebildiklerimizden başlayalım.

TEMİZ KAVANOZ

Çok atlandığını düşünüyorum ama kavanozları mümkün olduğunca steril hale getirmeli.

KLORSUZ İÇME SUYU

Çeşme suları turşu kurmak için uygun değil.  Arıtma, içme suyu tercih edilmeli. Bu kaynar su konusuna girmiyorum. Eskiden kaynar su ile falan kurulmazdı gayet güzel olurdu..

SİRKELİ Mİ LİMONLU MU?

Normal turşu suyu ölçüsü

4 su bardağı klorsuz su

1 su bardağı üzüm sirkesi

3 yemek kaşığı silme kaya tuzu

1 yemek kaşığı limon tuzu

Fakat bu tarifte bana sirke çok geliyor. Bir çay bardağı kullanıyorum.. Damak tadı diye bir şey var.  Limon tuzu yerine limon, sirke yerine de domates ve koruk salkımı kullananlar var.

Bu iki yöntemle de turşuların ömrü çok uzun ve öyle kütür kütür olmuyor ama çok lezzetli oluyor.

Barlanan  üzeri beyaz küf tutan turşu yenir mi?

Bu da mayalanma sürecinin bir parçası alında tabi ki ama yemesi hoş değil. Turşunun üzerindeki küf beyazsa, çok farklı kokmuyorsa aşağıda bahsettiğim şekilde temizlenip yenebilir. Turşu üzerinde yeşil, koyu yeşil siyaha dönü küf ve mantar oluşumu varsa yememenizi tavsiye ederim.

Peki Barlanan turşu nasıl düzeltilir? 

Üzerinde beyaz beyaz kefleri olan turşunun nedenleri arasında; tuzunun az olması,  sebzelerin turşu suyuna tamamen gömülü olmaması, kapağının çok  fazla açık kalması, tuzunun az olması olabilir.

Bunu da seversin  Mor lahana turşusu - 2 tarif

Kurarken kavanoz  çok temiz değildi belki de,  neticede ne olursa olsun o kadar emek verilmiş turşu üzerinde beyaz   şeyler görmek hoş değil.

 

Barlanan turşuyu kurtarmanın tek yolu var. Öncelikle bir eldiven giyip bütün turşudaki sebzeleri çıkarın soğuk suyun altına tutup bütün beyazların akıp gitmesini sağlayın.

Turşu suyunun üzerinden beyazları süzgeçle alın ya da bir tülbentle süzün. Kavanozu yıkayın. Kaynar su ile çalkalayı suyu dökün süzdüğünüz turşu suyunu içe atın kavanozun büyüklüğüne göre  kaya tuzu ekleyin. ( tadına bakın tuz çoksa tabi ki eklemeyin)

Sebzeleri içine koyun ve üzerine bir ağırlık koyup hepsinin suyun içerinde kaldığından emin olun.

Ben turşu kurarken sebzelerin üstüne büyük sadece mutfakta kullandığım taş koyuyorum, yoksa  daha küçük bir kapağı üstüne koyup çöp şiş ile kenarlarından bastırıyorum.

İşin özü sebzeler sudan dışarı çıkmayacak ve en önemlisi serin karanlık yerde saklanacak. 

Yeni turşu suyu yapmak isterseniz  yukarıdaki tarifi deneyebilirsiniz, ama bu her zaman risklidir. tavsiye etmiyorum.  Büyük bir kavanozdaysa küçük kavanozlara bölebilirsiniz. Turşularıeliniz değmeden maşayla almaya, ısı değişimlerine maruz  kalmamasına dikkat edin. Afiyet olsun.

Facebook'ta Paylaş Twitter Paylaş Google+'da Paylaş Tumblr
Benzer Konular

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hakkimda
AnneKaz
Merhaba, Anne Kaz 21 yıldır evli, üç çocuk annesi, çalışan bir kadının günlüğü. Aklına gelen her şeyi yazar, yer, içer, gezer, sever hayatın her anından kendine bir mutluluk payı çıkartır bunu da paylaşır.
Tavsiyelerim