Çocuklarda Bağışıklık Sistemini Güçlendirecek 4 Öneri

Annekaz
24 Ağustos 2022
Yorum Yok

Çocuklar hareketli yapıları, yüksek sosyalleşme becerileri sebebiyle insanlarla arkadaşlarıyla sürekli iç içedir. Bu ise onların hastalıklara açık olmalarını ortaya çıkaran bir durumdur. Çocukların hastalıklarla daha güçlü bir şekilde mücadele etmelerinin yolu ise güçlü bir bağışıklık sistemidir. Peki çocuklarda bağışıklık sistemini güçlendirmenin yolları nelerdir? 

Bağışık Sistemi Nedir?

Bağışıklık sistemi, vücudun savunma sistemidir. Çeşitli hücrelerin ve proteinlerin birlikte çalışmalarıyla vücudu bakterilere ve hastalıklara karşı koruyan bu sistemin, vücudu daha güçlü kılmak için gerçekleştirdiği birden fazla fonksiyon vardır. Bunlar şu şekildedir;

  • Bağışıklık sistemi, vücutta bulunan ve ömrünü tamamlamış ya da hasar görmüş olan hücreleri yok eder,
  • Vücut açısından riskli olan, hastalık yapan mikroplarla ve yabancı maddelerle savaşır,
  • Vücuda giren yabancı maddelerin tamamına karşı mücadele etmez. Önce yabancı molekülleri tanır. Kendisine ait olanları ayırır. Yabancı ve riskli yapılarla ise savaşır, onları yok eder. 

Çocuklar yaşamlarının ilk birkaç yılında çevrede bulunan mikroplarla tanışır. Her tanıştığı mikroba karşı antikor oluşturur. Antikor, bir çeşit koruyucu madde olarak bilinir. Çocuklar bundan sonraki süreçlerde tekrar aynı mikroplarla tanıştıklarında bağışıklık sistemi onları tanır ve yok eder. Böylelikle çocukların sağlığını güvence altına almış olur. 

Dönem dönem çeşitli nedenlere bağlı olarak bağışıklık sistemi zayıflar. Kimi çocuklarda ise nispeten daha zayıf bir bağışıklık sistemi bulunduğu bilinir. Ancak bu durumla başa çıkmanın birtakım yolları bulunur. Çocuklarda bağışıklık sistemini güçlendirmenin yolları ise aşağıda verildiği gibidir. 

Uyku Düzeni

Çocukların organlarının daha sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlayan, büyümelerini destekleyen ve aynı zamanda bağışıklık sistemlerini güçlendiren melatonin hormonu karanlık ortamda ve derin uykuda salgılanır. Çocukların uyku düzeninin bozulması ise vücut direncinin zayıflamasını ve hastalığa açık bir yapının ortaya çıkmasını beraberinde getirir. Bu sebeple çocuğun yaşına bağlı olarak ideal kabul edilen uyku düzeninin bilinmesi ve buna uyulması gerekir. 

Düzenli Beslenme

Bağışıklık sistemini güçlendiren bir diğer unsur, düzenli ve aynı zamanda sağlıklı beslenmedir. Özellikle sağlıksız, fast food tarzında beslenmeden kaçınmak, çocuğun yeterli seviyede vitamin ve mineral tükettiğinden emin olmak son derece önemlidir. 

Düzenli beslenmenin olmazsa olmazı meyvelerdir. Çocukların yapay, sağlıksız şekerlerden uzak durmalarının ve aynı zamanda daha sağlıklı bir tüketim alışkanlığı kazanmalarının yolu sebze ve meyve tüketimidir. Çünkü her sebze ve meyvede birtakım vitamin ve mineraller bulunmakta, bu vitamin ve mineraller ise daha sağlıklı vücut fonksiyonlarını ortaya çıkarmaktadır. 

Bunu da seversin  Meyve kabuğunda jöle servisi

Bağışıklık sistemi de bu fonksiyonlardan biridir. Vitaminler ve ağırlıklı olarak bulundukları besinler ise şunlardır;

  • A vitamini: Sarı veya koyu yeşil renkli meyvelerde bulunur.
  • C vitamini: Turunçgillerde, kivi, kavun gibi meyvelerde ve zerdeçalla zencefilde bulunur. 
  • E vitamini: Çoğunlukla kuruyemişlerde ve zeytinlerde bulunur. 
  • D vitamini: Kaynağı güneştir. Ancak güneşe çıkmadan önce de dikkatli olmak, güneşe maruz kalınan süreyi ayarlamak gereklidir. 

Çocuklarda bağışıklık sistemini güçlendirmek isteyen ebeveynler açısından tek seçenek elbette ki meyve ve sebze değildir. Meyve ve sebze tüketimi az olan, yeteri kadar vitamin ve minerali bünyesine alamayan çocuklar için vitamin takviyeleri kullanmak da mümkündür. Farklı formda bulunan bu takviyeler ile çocukları zorlamadan ve ebeveynleri yormadan güçlü bir bağışıklık sistemi ortaya çıkarmak mümkündür. 

Su Tüketimi

Her birey gibi çocukların da günlük tüketmeleri gereken belirli bir su miktarı vardır. Vücudun temel yapıtaşlarından biri olan suyun yaş aralığına göre ideal tüketim oranı aşağıda verildiği gibidir;

  • İlk 6 ay sadece anne sütü verilmelidir. 
  • 6-12 ay aralığında günde 30 ila 100 ml su tüketimi yeterlidir. 
  • 1-3 yaş aralığı için ideal olan günlük 4 bardağı, yani 1000 ml’dir. 2-3 yaş aralığında bunu 1200 ml’ye çıkarmak da mümkündür. 
  • 4-8 yaş aralığında ideal oran 1600ml’dir. 
  • 9-13 yaş aralığında günde ortalama 1900 ml su tüketimi gereklidir. 
  • 13 yaş üstü için ise günlük su tüketim oranı ortalama 2300 ml olmalıdır. 

Yaşa Uygun Egzersiz

Özellikle çağımızın sorunu, çocukların teknoloji ile çok küçükken bütünleşmeleri ve sosyal yaşamı ihmal etmeleridir. Bunun en doğal sonucu ise hareket oranının azalmasıdır. Oysa çocukların güçlü bir bağışıklık sistemi için yaşlarına uygun olmak şartıyla günlük egzersiz yapmaları, yürümeleri gereklidir. Bu sebeple günlük teknoloji etkileşimini azaltmakta, egzersize önem vermekte fayda vardır. 

Daha fazla bilgi için; https://takviyelik.com

Facebook'ta Paylaş Twitter Paylaş Google+'da Paylaş Tumblr
Benzer Konular

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hakkimda
AnneKaz
Merhaba, Anne Kaz 21 yıldır evli, üç çocuk annesi, çalışan bir kadının günlüğü. Aklına gelen her şeyi yazar, yer, içer, gezer, sever hayatın her anından kendine bir mutluluk payı çıkartır bunu da paylaşır.
Tavsiyelerim