Duru Bulgur fabrika gezisi

duru bulgur annekaz
Annekaz
18 Temmuz 2016
2 Yorum

Bulgur bilinen en doğal yiyeceklerden birisi peki gerçekten paketlenen bulgurlar doğal yöntemlerle hazırlanıp soframıza geliyor mu? Bulgurun hazırlanış aşamaları ve Türkiye’nin taş değirmenle bulgur üreten firması Duru Bulgur’un hikayesini yerinde görmek için  Blog yazarı arkadaşlarımla beraber Chef Gülhan Kara’nın daveti ile Konya’ya gittik.

duru bulgur fabrika gezisi

Konya’ya indiğimiz andan itibaren ne kadar iyi ağırlandığımızı, yediklerimizi içtiklerimiz, Konya’yı, Duru ailesini elbette yazacağım ama başka yazılarda bu yazıda muhteşem taş değirmen bulgurun hikayesi var.

Duru Bulgur Ziya Duru tarafından 1935 yılında kurulmuş, önceleri askerin ihtiyacını karşılamak için su değirmenlerinde ve kazanlarda bulgur üretirken elektrikli makinelerle fabrikalaşma başlamış.  1990 yılında paketli ürünlere geçiş yaparak hem ürün çeşidi artırılmış hem de bugüne kadar 40 ülkeye yapılan ihracat dönemi başlamış. Duru Bulgurun kısaca tarihi böyle tabi anlatacak yazacak çok şey var ama ben sizin aklınızdaki Bulgur sorularını cevaplamak istiyorum.

duru bulgur gulhan kara

Öncelikle Buğdaydan başlamak lazım. Sadece Türkiye’de üretilen ve testlerden başarıyla geçen buğdayı kabul eden Duru Bulgur tarladan raflara kadar tüm ürünlerine güveniyor. Buğday’da GDO yok böyle bir yanlış anlaşılma var dünyanın hiç bir yerinde GDO lu buğday yok çünkü gerek yok doğal seleksiyon ve buğday yapısı itibari ile böyle bir  ihtiyaç duyulmamış o yüzden Bulgur ne pirince ne soyaya ne de mısıra benziyor.

Duru bulgur gezisi blog

Diğer ennn önemli detay ise Bulgur üretilirken Duru bulgur’un sadece ama sadece taş değirmen kullanması. Bu konuya o kadar değer veriyorlar ki madencilik sertifikası alıp kendi değirmenleri için küçük bir taş madeni bile açmışlar. Konglomera  denen bu taşlar yaklaşık 3 günde kesiliyor ve yıkanan haşlanan kurutulan bulgurların en doğal şekilde kırılmasını sağlıyor. Böyle anlatınca çok basit gibi görünüyor ama gerçekten hiç kolay değil. Özel olarak hazırlanan ve biraz da gizli tutulan ( fotoğraf çekmemize izin verilmedi ? )  bir makine var bu makine iki kocaman değirmen taşını ayarlayan bir tasarıma sahip bulgurlar tıpkı eski el değirmenleri gibi üstten geliyor iki taşın arasında eziliyor ve diğer uçtan çıkıyor. Bulgurun özelliğine ve iriliğine göre taşların arası ayarlanıyor. Yani gerçek değirmen taşı bulguru bana güvenin ?

Bunu da seversin  Kedili evde mutlaka olması gereken 4 şey!

Duru bulgur gezisi

Bulgurlar eleniyor renkleri kontrol ediliyor ha renk demişken Duru bulgur da renk sarartma karartma ya da düzenleme vs yapılmıyor Bulgur nasılsa orijinal rengi neyse o.. ?

Elenen kurutulan bulgurlar el değmeden paketleniyor vee market raflarına dünya mutfaklarına gidiyor biz de afiyetle yiyoruz ben hem Duru ailesini gördükten sonra hem de duru bulgur fabrikasını gezdikten sonra bir kere daha gurur duydum ?

duru bulgur fabrika

Duru Bulgur fabrikasının güzel bir bahçesi var pek çok çeşit hayvana ev sahipliği yapıyor kediler köpekler kuşlar ördekler özgürce geziyor biz de bu bahçede hayvanlarla harika vakitler geçirdik.

duru bulgur konya fabrikası

Bu kadar bulgur demişken yemek marifetleri sergilemeden olmaz. Duru Bulgur ürünleri ile birbirinden değerli bloggerlar olarak enfes yemekler hazırladık.

duru bulgur blogger

duru bulgur blog yazarlari gezisi

Ayşe Tüter ve Ana Ocağı programından Zehra Anne yi dikkatlice izleyerek tarif kapmaya çalıştım tabi ki.. Bütün yemekler güzeldi ben Başbaşı bulgurdan Özbek Pilavı yaptım umarım beğenmişlerdir daha sonra bu güzel yemeklerin tariflerini blogumda yayınlayacağım.

duru bulgur gezisi ozbek pilavi

Duru Bulgur yüksek kalitesi, geleneksel ama modern üretim aşamaları ve sağlıklı seçenekleri ile hem gözlerimizi hem de gönüllerimizi doyurdu. Fabrika gezisinde aile üyelerinin beraber çalışması tek yumruk halinde bulguru ve Türkiye’yi dünya pazarına tanıtma çabaları görülmeye değer. Duru Bulgur artık raftan alıp öylesine market arabasına attığım bir marka değil güzel anılarla sonsuz güvenle soframıza gelen bir Türkiye değeri benim için.

Geziye katılıp renk katan her birinden bir şey öğrendiğim, Zehra Anne’ye Ayşe Tüter’e Fatma Damyan’a Selma Mollaoğlu’na Arzu Göncü Hangül’e, Sibel Yalçın’a , yemeğin ustalarına Duru Bulgur ailesine Gülhan Hanıma ve tabi ki kahrımızı çeken caanım Ayşe Sarımehmet’e çok teşekkür ediyorum. Bulgur ile ilgili her türlü soruyu sorabilirsiniz ayrıca diğer yazılarımda Duru Çiftliği,Konya ve çeşit çeşit yemekler var… ? ?

Facebook'ta Paylaş Twitter Paylaş Google+'da Paylaş Tumblr
Benzer Konular
Yapılan Yorum Sayısı (2)
  1. Sevda dedi ki:

    Bulgurun vitamin degeri yüksek biliyorum ama çocuklar pirincten baska bir pilav yemiyor annekaz cocuklar icin bulgur tarifleriniz var mı?

    • annekaz dedi ki:

      Sevda bulguru çok çeşitli değerlendrmek mümkün pilav için zorlama ama mesela köfte yapabilirsin çorbalara katabilirsin hatta tatlı bile yapabilirsin :)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hakkimda
AnneKaz
Merhaba, Anne Kaz 30 yıldır evli, üç çocuk annesi, çalışan bir kadının günlüğü. Aklına gelen her şeyi yazar, yer, içer, gezer, sever hayatın her anından kendine bir mutluluk payı çıkartır bunu da paylaşır.