En Çok Satış Hacmine Sahip Olan Kumaş Türü – Polyester Jarse Kumaş Nedir?

Annekaz
10 Ocak 2021
Yorum Yok

İstanbul ilinde Zeytinburnu ve Güngören başta olmak üzere Bağcılar Esenyurt, Başakşehir, Yenibosna, Avcılar, Osmanbey, Kağıthane, Fatih, Eminönü, Esenyurt ve Arnavutköy merkezlerinde kumaş satan firmalar ile birlikte gerçekleştirilen bir ankette, 2020 yılının en çok satışı gerçekleştirilen kumaş çeşidi ‘Jarse Kumaş’ olmuştur. Şimdi bakalım neymiş bu jarse kumaş? Doğal olmayan bir elyaf çeşidinden (sentetik polyester) yapılan jarse kumaş bu kadar satış hacmine ulaştıysa vardır bir hikmeti. Bize de incelemek düşer. Hep birlikte bakalım… Jarse kumaş nedir?  Nasıl olur? 

Polyester Jarse Kumaş Nedir? 

.       Jarse kumaş, birçok mükemmel özelliğe sahip örme (örgü) cinsinden bir kumaştır.  Gramaj olarak hafiftir. Esnekliğiyle bilinir. İnce ve hafif bir kumaş olmasına rağmen sizi sıcak tutar. Dikkat edin hatta terletebilir. Jarse örme kumaşlar yalıtkan özelliktedir. Tişörtler başta olmak üzere diğer çeşitli kıyafet türleri için popüler bir seçimdir. Onu diğer kumaşlardan ayıran, kumaşın örgüsüdür. Jarse kumaş, çok küçük detaylı bir makinede örülür. 

Çoğu örme kumaş gibi, ön yüzüyle arka yüzü farklıdır. Ön taraf dikey damarlıdır. Ters yüzü ise yataydır. Jarse örgüye sahip kumaşlarla yapılan kıyafetlerde dikey taneciki taraf dışarı bakar. 

Fazla teknik bilgiye girmeden polyester jarse kumaşın genel özellikleri nedir? İnceleyelim. 

Polyester Jarse Kumaş Özellikleri Nelerdir? 

Polyester kumaşlar genelde gerilmeye ve büzülmeye karşı dayanıklılığı ile bilinir. Üretim aşamasında elastin eklenir. Liflere elastin eklenince kumaşlar gerçekten çok dayanıklı olur. Elastin seviyesi, aynı zamanda kırışıklık engelleyici özelliğe de sahiptir. 

Kısaca özelliklerini sıralayacak olursak: 

Dokununca Verdiği His: Pürüzsüzlük, sıcaklık veren sentetik bir hafiflik hissi. 

Yaygın Kullanım Alanları: Genellikle vücuda tam olarak oturan giysiler için kullanılır. Likralı jarse kumaş bunun en belirgin örneğidir. Bunun yanı sıra; şallar, mini elbiseler, korseler, sıfır kol bluzlar, kalem etekler, ön yakalı ceketler, fırfırsız tunikler, pantolonlar, kapriler, iç giyim, fantezi giyim, spor giyim üzerine üretimde yer alır. 

En Çok Bilinen Jarse Kumaş Çeşitleri: Pamuklu Jarse, İpek Jarse, Yün Jarse, Viskoz Jarse, Polyester Jarse, Yarı Sentetik Jarse (doğal elyaf ve polyester karışımı). 

Jarse kumaş temel özelliklerinden de kısaca bahsettiğimize göre, bu kumaşın fiyatları ne kadarmış? Ona bakalım… 

Top veya Parça Polyester Jarse Kumaş Fiyatı Ne Kadar? 

Diğer jarse türlerine göre daha ucuz bir seçim olan polyester jarse, çeşitli renk ve baskılarla kumaş pazarlarında yer alır. Regüle (devamlı) haldeki polyester kumaş, parça kumaş şeklinden daha pahalıya satılır. Bunun sebebi kıyafet üretimi yapan konfeksiyon atölyelerinde üretilen kıyafetlerin “seri” şeklinde olması zorunluluğudur. Seri derken kastettiğimiz beden serisidir. S M L XL vs. bedenler. 

Bir kıyafet satmak isteyen mağaza sahibi, o ürünün imalatçısını bulur. Ondan ‘örneğin’ 100 seri ürün ister. Eğer bir seride XS, S, M ve L bedenleri varsa. 100 seri ürün 400 adet olur. Mağaza sahibi ürünlerini dükkanına götürür. Orada bir müşteri girer ve alacağı beden XXS ile XXL arasındadır. Bu ihtimallerde her müşteriye uygun beden olması için “seri ürün” şarttır. Aksi takdirde mağaza sahibi tekleme ürünleri çok uzun bir sürede satacağı yüksek ihtimaldir. 

Bunu da seversin  Kadınlar evden nasıl çalışır?

Konumuza tekrar dönecek olursak parça kumaşlar, regüle top kumaşlardan daha ucuz olur. Sebebi, az önce bahsettiğimiz hikayedeki seri ürün gerekliliğidir. İmalatçı serili mal satabilmek için top kumaşı tercih eder. Kumaş fiyatları zaten asıl olarak imalatçıların perspektifinde şekillenir. 

Sonuç olarak parça jarse kumaş satan birisi, regüle jarse kumaş satan birisinden daha düşük fiyat vermelidir. En azından teoride bu şekilde olması lazım. Ancak tam tersi, parça kumaşlar top kumaşlardan çok daha pahalı fiyatlara satılmaktadır. 

Konumuz gereği örneği jarse kumaştan verecek olursak bir parça jarse (2 metre) kumaş için 35-100 TL arasında değişen bir fiyat skalası görüyoruz. Kumaş fabrikaları ile konuştuğumuzda orijinal, hatasız bir top jarse kumaşın metresi 2.25 $ dediler. Yani şimdiki döviz kurunu hesaplarsak 15 tl civarında bir fiyata tekabül ediyor. Unutmayın metresi 15 lira. Parça kumaş satanlar ise bir parça (2 metre) jarse kumaşa 35’le 100 tl arasında bir fiyat veriyor. Tabi bir ürün kalitesine göre biraz farklı fiyatlarla satılabilir. Ancak top kumaşa göre teknik olarak daha ucuz olması gereken bir parça kumaşın 2-3 katı fiyatlara satılması da ne kadar doğru açıkçası yoruma gerek yok. Unutmayın bir kumaş, parça haline gelirse değersizleşir. Hem de %50-%60 oranında değer kaybeder. Kumaş satın almak isteyenler için tekrar söylüyoruz, parça kumaşların ucuz olması gerekiyor, pazarlığınızı ona göre yapın. Online parça kumaş satışı yapan web siteleri  70 TL ye bir parça kumaş satıyorsa, belki de aynı kumaş  arka sokağınızda kurulan semt pazarında 5 TL olabilir. 

Cebinize dikkat edin. Parça kumaş satan firmaları detaylı olarak internetten araştın. En şaşırtıcı kumaşlar en beklenmedik yerlerden çıkar. Trendi yakalamak basittir. Lakin özgünlük için biraz daha araştırma yapmak gerekiyor. Eminim çok daha ucuza, çok çok daha güzel kumaş türleri bulacaksınız.

Facebook'ta Paylaş Twitter Paylaş Google+'da Paylaş Tumblr
Benzer Konular

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hakkimda
AnneKaz
Merhaba, Anne Kaz 21 yıldır evli, üç çocuk annesi, çalışan bir kadının günlüğü. Aklına gelen her şeyi yazar, yer, içer, gezer, sever hayatın her anından kendine bir mutluluk payı çıkartır bunu da paylaşır.
Tavsiyelerim