Kumaşların Hayatımızdaki Yeri

Annekaz
12 Nisan 2021
Yorum Yok

Kumaşların ilk bulunduğu tarih kesin olmamakla birlikte kökeni insanlık tarihinde çok eskilere dayanmaktadır. Örtünme ve örtme ihtiyaçlarından doğan kumaş günlük hayatımızın neredeyse her alanında kullanılır. Evler, hastaneler, okullar, giyim sektörü ve daha birçok alanda dış etkenlerden korumak ve mahremiyeti sağlamak için vazgeçilmez bir üründür. Günümüzde teknolojinin gelişmesi sayesinde oldukça fazla kumaş seçeneği vardır. Etrafımıza baktığımızda farklı dokulara ve özelliklere sahip kumaşlar görürüz. Fakat kumaşların üretimindeki ana fikir değişmez. Kumaş, kullanılan her türlü ipliğin çeşitli yöntemlerle bir araya getirilerek oluşturduğu kaplayıcı bir üründür. Kumaş satın alırken hangi alanda ve ne amaçla kullanılacağına karar vererek alınan kumaşlar yaşam kalitenizi olumlu yönde etkiler. Kullanıcıların istekleri doğrultusunda kumaş sektörü her geçen gün gelişmektedir.

Kumaş tekstilinde kullanılan kumaşların üretiminin neredeyse hepsini üç kategoriye ayırabiliriz; dokuma kumaş, örme kumaş ve nonwoven kumaş.  Dokuma kumaşlar her mevsimin ihtiyaçlarına göre üretilebilir. Yüzey yapıları seyrek ve açık olabilir. Tok kumaşlardır ve çoğunluğunda likra kullanılmaz. Her türlü elyaftan dokuma kumaş elde edilebilir. Bu kumaşlara örnek olarak ise poplin, pazen, şifon, etamin gibi kumaşlar gösterilebilir. Örme kumaşlar ise esnek ve likralı bir yapıya sahiptir. Yumuşak ve dolgun bir görüntüsü vardır. Pike, krep ve polar kumaşlar örme kumaş kategorisine girer. Son olarak nonwoven kumaşlar dokuma veya örme kumaş değildir ve yalnızca özel kullanımlar için üretilir. Şeklini diğer kumaşlara göre daha fazla muhafaza edebilir ve kolay şekillendirilir. Aşınmalara ve tüylenmelere dayanıklıdır. Yanmayı geciktirici ve antibakteriyel özelliğe sahiptir. Bu kumaşlara için ise tela ve keçe kumaşları örnek olarak verebiliriz.

Kumaşların doğru yerde kullanımı kumaşın gerçek değerini daha iyi ortaya çıkarır. Örneğin ev tekstilinde bazı alanlarda kullandığınız pamuklu kumaşlar polyester kumaşlar kadar kalıplı durmayacak ve bakımı da zor olacaktır. Özellikle koltuk döşemeleri ve perdelerin kolay temizlenebilmesi ve görünümünün tok durması sayesinde polyester içerikli kumaşlar tercih edilmelidir. Daha önce de söylediğimiz gibi kumaşları hangi alanda kullanacağınızı belirlemek hem daha şık görünmesini sağlar hem de hayatınızı kolaylaştırır. Günlük hayatta kullandığınız giyim malzemeleri için de pamuklu kumaşlar tercih edilmelidir ki cildiniz pamuklu kumaş sayesinde hava alabilsin. Özellikle bebek kıyafetlerinde pamuklu kumaş kullanmaya özen gösterilmelidir. Müslin kumaşlar bebekler için olabilecek en sağlıklı kumaşlar arasındadır. Özel günlerde ise yine elbiselik kumaşlar için polyester olan kumaşlar tercih edebilirsiniz. Tafta ve benzeri kumaşlar yapısı nedeniyle dolgun görünecek ve vücut hatlarını daha güzel gösterecektir. Hobileriniz için ise etuval ve etamin kumaşları tercih edebilirsiniz. Kanaviçe, punch ve benzeri hobi alanlarında kullanılmaya uygundur ve nakışlarınızın güzelliğini ortaya koyar. Parça kumaşlar kullanarak ise patchwork yapabilir, kendinize çanta, evinize yastık dikebilirsiniz. Her kumaş her alanda kullanılabilir fakat pratik olmasını sağlayan kullanacağınız alana doğru kumaşı seçmektir.

Bunu da seversin  Piercing Modelleri Nelerdir?

Online Kumaş Nereden Alınır!

Hayatın her anında kullandığımız kumaşlara İntaşlar’dan ulaşabilirsiniz. Yazımızda kumaşların türü ve nerelerde kullanılabileceğine dair tüyolar verdik. Kararınızı verdikten sonra ihtiyaçlarınız doğrultusunda beğendiğiniz kumaş modellerini online kumaş sitesi intaşlar’dan  güvenli ve hızlı bir şekilde alabilirsiniz.

Facebook'ta Paylaş Twitter Paylaş Google+'da Paylaş Tumblr
Benzer Konular

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hakkimda
AnneKaz
Merhaba, Anne Kaz 21 yıldır evli, üç çocuk annesi, çalışan bir kadının günlüğü. Aklına gelen her şeyi yazar, yer, içer, gezer, sever hayatın her anından kendine bir mutluluk payı çıkartır bunu da paylaşır.
Tavsiyelerim