Uyku Kalitesini Etkileyen Çok Fazla Faktör Var

Annekaz
13 Ekim 2021
Yorum Yok

Araştırmalar, kalitesiz uykunun yol açtığı sorunların yetişkinlerin yaklaşık üçte birini etkilediği ortaya koydu. Çene ve Yüz Protezi Uzmanı Dr. Tuğrul Saygı, “Vücudumuz ara sıra kalitesiz uyku ile başa çıkabilir, ancak kendinizi sık sık veya kronik olarak kaliteli uykudan mahrum bırakırsanız, birçok sağlık sorunu ile karşı karşıya kalabilirsiniz” dedi.

Uyku Kalitesi Uyku Süresi İle Aynı Şey Değil

Uyku kalitesinin uyku süresinde farklı olduğuna dikkat çeken Dr. Saygı, “Uyku miktarı, her gece ne kadar uyuduğunuzu ölçerken, uyku kalitesi ne kadar iyi uyuduğunuzu ölçer” diyerek kaliteli bir uykuya sahip olanların aşağıdaki uyku alışkanlıklarına sahip olduğuna dikkat çekti:

  • Yatağa girdikten hemen sonra, 30 dakika veya daha kısa sürede uykuya dalarsanız,
  • Genellikle gece boyunca dümdüz uyursanız, gecede bir defadan fazla uyanmazsanız,
  • Uyandığınızda 20 dakika içinde tekrar uykuya dalarsanız,
  • Sabah uyandığınızda kendinizi dinlenmiş, yenilenmiş ve enerjik hissederseniz, işte o zaman kaliteli bir uyku uyumuşsunuz demektir. 

Uyku Kalitesini Etkileyen Çok Fazla Faktör Var

Uyku kalitesini etkileyen çok fazla faktör olduğuna değinen Çene Yüz Protezi Uzmanı Dr. Tuğrul Saygı, “Çok az veya kalitesiz uyku; çok fazla alkol veya kafein tüketmek, yatmadan önce telefonla çok fazla zaman harcamak veya gece uyumak için yeterince saat ayırmamak vb. kişisel tercihlerimizin bir sonucu olabilir ya da başka bir sağlık sorunu (tanı konmamış uyku apnesi, depresyon veya kronik ağrı gibi) veya aldığımız bir ilacın yan etkisi nedeniyle de ortaya çıkabilir” dedi ve kalitesiz uykunun yol açabileceği sağlık sorunlarından önce uyku kalitesini etkileyen faktörlere odaklanmak gerektiğini vurguladı.

Kötü Uyku Alışkanlıkları

Düzensiz bir uyku programı, çok fazla kafein veya alkol tüketmek gibi kötü uyku alışkanlıkları, uyku kalitenizi etkileyebilir. Hemşirelik öğrencileri üzerinde yapılan bir çalışmada, sigara ve günlük kahve tüketimi, düşük uyku kalitesi ile ilişkili en büyük faktörlerden ikisi olarak belirlendi.

Stres ve Kaygı

Artan stres, depresyon veya anksiyete bozukluğundan kaynaklanan kötü ruh sağlığı da düşük uyku kalitesine neden olur. Bu problemler sonucunda ortaya çıkan uykusuzluk, bu koşulları daha da kötüleştirir ve kısır bir döngü yaratır.

Kronik Sağlık Koşulları

Kronik akciğer hastalıkları, astım, asit reflü, böbrek hastalığı, kanser, fibromiyalji ve kronik ağrı gibi belirli kronik sağlık koşulları da uyku kalitenizi etkiler. Tıpkı stres ve kaygıda olduğu gibi, düşük uyku kalitesi bu koşullarda hissedilen semptomları ve rahatsızlığı şiddetlendirebilir.

Teşhis Edilmemiş Uyku Bozukluğu

Bazı uyku bozuklukları da uyku kalitesini düşürür. Örneğin, periyodik uzuv hareket bozukluğu (PLMD) olan bireyler, uyurken bacaklarında istemsiz sarsıntı hareketleri yaşarlar, bu da uyku kalitesinin düşmesine, gün içinde yorgunluk ve zayıf konsantrasyona neden olur. Narkolepsisi olan kişiler de aynı şekilde genellikle düşük uyku kalitesinden muzdariptir ve gündüz yorgunluğu yaşarlar.

Bunu da seversin  İlginç Çerçeveler..

Uyku Apnesi

Uyku apnesi olan bir kişi, uyku sırasında nefes almada geçici kesintiler yaşar, bu da nefes darlığı, boğulma ve horlamaya neden olur. İnsanlar uykularından bilinçli olarak uyanmasalar bile, beyinleri yeniden nefes almaya başlamak zorunda kalır ve bu da uyku kalitesini düşürür. Daha fazla bilgi için: https://www.horlamatedavisi.com/uyku-apnesi 

Kalitesiz Uyku Kalp Hastalıkları da Dahil Birçok Hastalığın Habercisi

Çalışmalar, kalitesiz uykuyu aşağıdaki gibi ciddi sağlık problemleri ile ilişkilendirmiştir:

Kalp hastalıkları: Kalitesiz uyku, kardiyovasküler hastalık için önemli bir risk faktörü olan yüksek kan basıncına neden olabilir.

Bağışıklık işlevi: Bağışıklık sistemi tarafından enfeksiyonla savaşmak için üretilen maddeler, yorgunluğa katkıda bulunur. Bu nedenle daha uzun ve kaliteli uyuyanların daha çabuk iyileştiği gözlemlenir. 

Bağışıklık sistemini güçlü olması, ayrıca koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele sürecinde de size katkı sağlar.

Obezite: Araştırmacılar, kalitesiz uykunun iştahı ve metabolizmayı kontrol etmeye yardımcı olan hormonal dengeyi bozduğuna inanıyor.

Bu yazımızı da mutlaka okuyun.

Diyabet: Tip 2 diyabet, kalitesiz uyuyan ve uykusuz bireylerde daha sık görülür. Bunun, normal uykuda olanlara göre glikozun daha yavaş işlenmesinden kaynaklandığı düşünülmektedir.

Depresyon: Kalitesiz uyuyan insanlarda depresyon ve anksiyete daha sık görülür.

Kaliteli Bir Uyku İçin En Kolay ve Ekonomik Tedavi Yöntemi: Horlama Protezi

Kaliteli uykunun herkesin hakkı olduğunu söyleyen Çene ve Yüz Protezi Uzmanı Dr. Tuğrul Saygı, eğer uyku probleminiz uyku apnesinden veya horlamadan kaynaklanıyorsa, horlamayı önlemenin en kolay, ekonomik ve etkin tedavi yönteminin horlama protezi olduğunu dile getirdi. 

Çene ve Yüz Protezi Uzmanı Dr. Tuğrul Saygı, horlama protezine dair ayrıntıları şöyle aktardı:

Hastalarımızın neredeyse yüzde 90-95’inde oldukça etkili olan horlama protezi, dişler üzerine aynı boksör dişliği gibi takılarak alt çeneyi önde konumlandırır, dilin ve damağın sarkmasıyla tıkanmış olan nefes yolunu açarak horlama ve uyku apnesini engeller. Kişiye özel olarak hazırlanan horlama protezi, cerrahi müdahale gerektirmez ve diğer tedavi yöntemlerine göre daha ucuzdur.”

Etiketler: ,
Facebook'ta Paylaş Twitter Paylaş Google+'da Paylaş Tumblr
Benzer Konular

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hakkimda
AnneKaz
Merhaba, Anne Kaz 30 yıldır evli, üç çocuk annesi, çalışan bir kadının günlüğü. Aklına gelen her şeyi yazar, yer, içer, gezer, sever hayatın her anından kendine bir mutluluk payı çıkartır bunu da paylaşır.