Yaşlılık Döneminde Yaşanabilecek Hastalıklar

Annekaz
3 Haziran 2021
Yorum Yok

20 yaşındaki biriyle aynı görünmeyebilir, aynı hissetmeyebilir veya aynı şekilde davranmayabilirsiniz, ancak bu hayattan zevk alamayacağınız anlamına gelmez. Bu yüzden yaşlandıkça, sağlığınız konusunda proaktif olmanız daha da önemlidir.

Peki neler mi yapabilirsiniz?

  • Öncelikle vücudunuzu tanıyın, sizin için neyin normal ve sıra dışı olduğunu bilin.
  • İyi yaşam tarzı seçimleri yapın, sağlıklı yiyecekler yiyin ve alkol alımını sınırlayın.
  • Aktif olun, vücudunuza iyi gelen aktiviteleri seçin.
  • Sigara içmeyin.
  • Düzenli olarak doktorunuzla görüşün.

Yukarıda listelediğimiz tüm önerilere rağmen, ilerleyen yaşlarda bazı hastalıklarla karşılaşabilirsiniz.

Bu hastalıklardan bazıları aşağıdaki şekildedir:

  1. Ağrılı Eklemler ve Hareketlilik Sorunları: Osteoartrit

60 yaşın üzerindeki tüm insanların neredeyse yarısında ve 80 yaşın üzerindeki neredeyse herkesin bir çeşit osteoartriti vardır.

Osteoartrit, eklemler arasındaki kıkırdağın yaşla birlikte yıpranmaya başladığı doğal bir süreçtir. Yaralanma, aşırı kilo, kötü genler ve sigara bu süreci hızlandırır. Sadece kalçalarınız değil; dizleriniz, elleriniz, ayaklarınız ve omurga gibi diğer eklemler de bu durumdan etkilenebilir.

  1. Kalp Hastalıkları

Kalp hastalıkları, 65 yaş üstü yetişkinler için başlıca ölüm nedenidir. Erkeklerin üçte birinden fazlası, kadınların ise dörtte birinden fazlası bir tür kalp hastalığına sahiptir.

Bu yüzden kalp hastalıkları ile ilgili olasılıkları azaltmak için:

  • Bol sebze ile sağlıklı beslenin.
  • Alkol, şeker ve doymuş yağ alımınızı sınırlayın. 
  • Sigara içmeyin ve en az bir saat egzersiz yapın.
  1. Solunum Hastalıkları

Nefesinizi kesebilecek bir dizi farklı durum vardır. Astım gibi bazı hastalıklar sizi erken yaşlarda da etkilemiş olsa da, KOAH (kronik obstrüktif akciğer hastalığı), kalp yetmezliği ve akciğer kanseri gibi diğerler hastalıklar, yaşlandıkça ve sigara içtikçe daha olası hale gelir. Bu yüzden solunumunuzda herhangi bir değişiklik fark ederseniz, bir doktora görünün. Pek çok farklı ilaç, daha kolay nefes almanızı sağlamaya yardımcı olur. Bazen kalp problemlerinizi tedavi etmek solunum problemlerinizi de düzeltir.

  1. Bunama (Demans), Alzheimer 

Hepimizin arada sırada unutkanlık yaşadığı anlar olur, ancak Alzheimer ile ilişkili hafıza kaybı zamanla kötüleşerek devam eder.

Alzheimer veya demans olan kişiler, soruları defalarca tekrarlar ve ihtiyaç duydukları eşyaları genellikle mantıksız yerlere koyar (rutin olarak yanlış yere koyarlar). Konuşmaları, randevuları ve olayları unutma eğilimindedirler. Sonunda günlük nesneleri ve aile üyelerinin bile adlarını unuturlar.

Sevdiklerinizi bu halini izlemek üzücü olabilir, ancak; okumak, dans etmek, şarkı söylemek ve geçmiş hakkında konuşmak gibi birçok önemli beceri, hastalığın çok geç dönemlerine kadar kaybolmaz.

Araştırmalar, yaşlandıkça hem zihninizi hem de vücudunuzu aktif tutmanın Alzheimer başlangıcını geciktirebileceğini gösteriyor.

  1. Diyabet

Diyabet sessiz bir hastalıktır. Kanınızda hapsolmuş şeker, tüm vücudunuzun etrafındaki küçük kan damarlarına ve sinir liflerine zarar verir. Yaşlandıkça bu etkiler giderek daha belirgin hale gelir. Diyabetin uzun vadeli etkileri arasında körlük, böbrek yetmezliği, kalp hastalığı vb. sorunlar bulunur.

  1. Grip ve Zatürre

Yaşlandıkça bağışıklık sisteminiz zayıflar, bu da yaşlılık döneminde zatürre gibi enfeksiyonlardan kaynaklanan komplikasyonlara daha duyarlı olunacağı anlamına gelir. Her yıl grip veya zatürreden ölen insanların neredeyse %90’ı 65 yaşın üzerindedir. Kendinizi gripten korumanın en iyi yollarından biri, her sonbaharda grip aşısı yaptırmaktır.

  1. Göz Problemleri

Vücudumuz yaşlandıkça gözleriniz de yaşlanır ve aşağıdaki problemlerden biriyle karşılaşabiliriz.

  • Görüş kaybı bozulması veya daralması
  • Bulutlu, bulanık görme, renk görme kaybı vb.
  • Çift görme
  • Gözünüzün önünce uçuşan cisimler
  • Ani göz ağrısı veya kızarıklık
Bunu da seversin  Kürtaj Öncesi ve Sonrası Yapılan Yanlışlar

Düzenli göz muayeneleri, semptomlar oluşmadan önce gözlerinizdeki değişiklikleri tespit etmeye yardımcı olabilir.

  1. Mesane Kontrolü Kaybı, İdrar Kaçırma (İdrar İnkontinansı), Bağırsak İnkontinansı

Yaşlandıkça mesanemiz, böbreklerimiz ve çevresindeki yapılarda, işlevleri etkileyen değişiklikler olur. Mesanemiz idrar tutma kapasitesini bir kısmını kaybeder. Böbreklerimizin atık ürünleri kanımızdan atma yeteneği azalır. Bu organları çevreleyen kan damarları sertleşir, sinirler daha hassas hale gelir ve kaslar zayıflar.

Fakat telaş etmeyin!

Çünkü mesane inkontinansı yaşlıların çoğunun karşılaştığı yaygın bir sorundur. Mesane ve pelvik kaslarınız zayıfladığı için mesane sızıntısı yaşarsınız. Bu hem erkeklerde hem de kadınlarda yaşlandıkça doğal olarak ortaya çıkar ve basitçe, idrara çıkmanın daha zor olduğu anlamına gelir.

Mesane inkontinansının yanında bazı yetişkinler, bağırsak inkontinansı da yaşar. 

Mesane veya bağırsak hareketlerini kontrol edememek ve idrar kaçırmak, kabul etmesi ve başa çıkması genellikle zor olan bir durumdur. Birçok yaşlı, bu yeni gelişmeyi görmezden gelmeye ve hayatlarına devam etmeye çalışır, ancak kuma kafayı gömme yaklaşımı genellikle daha fazla soruna neden olur. Bu yüzden idraranız çok koyu renkliyse, güçlü bir idrar kokusu, idrar yapma güçlüğü, ani bir idrara çıkma dürtüsü veya normalden daha fazla idrara çıkma ihtiyacı varsa, doktorunuza mutlaka görünün. Birçok sorun, ilaçlarla veya cerrahi olarak tedavi edilebilir. Doktor semptomlara neyin sebep olduğunu belirler ve tedavi ederse, diğer korumalar gereksiz hale gelebilir veya altta yatan daha ciddi sorunlar (idrar yolu enfeksiyonu, aşırı aktif mesane gibi basit bir şey veya erkeklerde prostat veya kadınlarda pelvik organ prolapsusu) belirlenebilir ya da doktorunuz size yetişkin hasta bezi için önerilerde bulunabilir.

Yetişkin Hasta Bezi İçin Öneriler

Mesane sızıntısı yaşlılarla ilişkilendirilse de, hasta bezleri, her yaştan insanın yaşam kalitesini artıran bir ihtiyaca cevap verir. 

Neden mi?

Çünkü hasta bezi kullanan bazı yetişkinler, zamanlarının tamamını veya çoğunu yatakta geçirir ve bu bez, hayatlarının düzenli bir parçası olur. Fakat yetişkin hasta bezi türleri, erkek ve kadınların farklı ihtiyaçlarına karşı büyük ölçüde değişiklik gösterir. Bu yüzden doğru yetişkin bezini seçmek sinir bozucu olabilir. Size uygun türü bulmadan önce birkaç markayı denemeniz; emicilik, uyum ve kullanılan malzeme türlerini göz önünde bulundurmanız gerekir. 

Peki yetişkin hasta bezi markalarından hangisini kullanmalısınız?

Her bir faktörü dikkate alarak ürün çeşitliliğini geliştiren Markafarma’da; Tena, Canped, Freshlife,Holder, Okiped, Önlem, Myfix vb. en iyi markalardan binlerce ürünü https://www.markafarma.com/yetiskin-hasta-bezi buradan en uygun fiyatlara bulabilirsiniz.

Facebook'ta Paylaş Twitter Paylaş Google+'da Paylaş Tumblr
Benzer Konular

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hakkimda
AnneKaz
Merhaba, Anne Kaz 21 yıldır evli, üç çocuk annesi, çalışan bir kadının günlüğü. Aklına gelen her şeyi yazar, yer, içer, gezer, sever hayatın her anından kendine bir mutluluk payı çıkartır bunu da paylaşır.
Tavsiyelerim