Bebeklerde Reflü Belirtileri Nelerdir ?

Melike
30 Haziran 2018
Yorum Yok

Reflü, yetişkinlerde görülen mide yanması durumu olarak bilinmektedir. Yetişkinlere oranla bebeklerde daha çok görülmektedir. Yüksek oranda öksürük ve kusma sonucu kendini gösteren reflüde can alıcı nokta basit önlemler alarak sabırla mücadele etmektedir. Bebek bir yaşına gelmeye yaklaştığında reflünün %80’ni reflüyü atlatmış olur. Önlem olarak bebeğin başını dik tutarak uyutmaya özen gösterin. Biberondan bir süreliğine bebeğinizi uzak tutun. Anne sütüyle bebeğinizi beslerken bunu az ve sık beslemeye özen göstermelisiniz. Halk arasında reflü mide yanması olarak geçer. Kaba anlamıyla geri kaçış olarak da tanımlayabiliriz. Mide içeriğinde bulunan salgılar yemek borusuna geri kaçarak sıkıntıyı oluşturur. Yetişkinlerde rahatsızlık oluşturan bu durum küçük bebekler için daha da can sıkıcı olacaktır.

  • Seste kısılmanın yaşanması
  • Sık aralıklarla kusmanın olması
  • Geçmeyen ve hırıltılı öksürüğün bebeği etkilemesi
  • Akciğerde yaşanan enfeksiyonların sürekli olarak kendini göstermesi
  • Salyada artışın olması
  • Az emerek beslenme sıkıntısının yaşanması
  • Karında ağrı olması, gaz belirtisi ve bu rahatsızlıklar nedeniyle bebeğin sürekli ağlama halinde olması
  • Sık aralıklar gazın çıkarılması
  • Uykuda düzensizlik ve bozukluğun oluşması

Bebeklerde bu rahatsızlık sık sık görüldüğünden fizyolojik bir rahatsızlık olarak değerlendirilir. Bu sebeple hastalık olarak değerlendirilmez. Reflü bebeğin kilo durumuna ya da gelişimine etki etmediğinden panik yapmanızı gerektirecek bir durum yoktur. Bebek büyümeye başladığında ek gıdaların artması, katı maddelerin verilmesi ve oturma özelliğini kazanmasıyla reflü giderek etkinliğini azaltır. Böylece belli bir süre içinde kendiliğinden iyileşme sağladığından bebeklerde görülen reflü sıkıntısı bir hastalık olarak değerlendirilmemektedir. Durum tam tersi olduğunda ise bebeğin kilo kaybetmesi, belirtilerin geçmemesi, kusma şiddetinin artması ve solunum yollarında yaşanan rahatsızlık giderilmemesi durumunda mutlaka bebeğinizi bir çocuk doktoru uzmanına götürerek takip ettirmeli ve tedavi için uğraşmalısınız. Tamamen kendi çabanızla üstesinden geleceğiniz bu durum tamamen özen ve sabırla mümkündür. Reflü ile baş etmenin bir diğer yolu da ana sütünün sık sık ama az beslenerek verilmesi, Beslenmeden sonra bebekte gaz çıkmasının sağlanması, mama kullanırken daha koyu mamaların tercih edilmesi gibi tedbirlerle üstesinden gelebilirsiniz.

Bunu da seversin  Evde mini bir ultrason cihazı ister misiniz? BabyWatcher nedir?
Etiketler: ,
Facebook'ta Paylaş Twitter Paylaş Google+'da Paylaş Tumblr
Benzer Konular

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hakkimda
AnneKaz
Merhaba, Anne Kaz 21 yıldır evli, üç çocuk annesi, çalışan bir kadının günlüğü. Aklına gelen her şeyi yazar, yer, içer, gezer, sever hayatın her anından kendine bir mutluluk payı çıkartır bunu da paylaşır.
Tavsiyelerim