Gebelik Döneminde Hangi Aşılar Yapılmalı?

Melike
7 Temmuz 2018
Yorum Yok

Anne adayları hamilelik dönemi geçirdiğinde, sağlığı açısından anne adayına uygulanacak bazı aşılar vardır. Gebenin karnında can bulan bu yeni hayatın sağlıklı olması içinde aşılarla bu destek sağlanır. Gebelik dönemi içinde yapılması gereken bu aşılar önemli bir yere sahiptir. Aşıların bazıları koruyuculuk sağlarken bazıları da zararlı bir duruma neden olabilir.

Hamilelikte Hepatit -B Aşısı

Anne adayının taşıyıcı olma özelliği durumunda doğum gerçekleştikten sonra 12 saat içinde mutlaka bebeğe Hepatit-B aşısı yapılmalıdır. Annenin taşıyıcı olması sebebiyle bebeğinde Hepatit-B kapması mümkün olduğundan önemli bir durumdur. Eğer tam tersiyse baba taşıyıcı ise annenin hamileliği döneminde bu aşıyı yaptırması gerekir. Bu korunma sayesinde bebek güvence altına alınır. Gebelik döneminde aşısını yaptırmayan annenin hamilelik döneminde mutlaka aşısını yaptırması gerekir.

Hamilelikte Grip Aşısı

Her sene kendini yenileyerek, daha güçlü hale gelen grip mikrobu gebeler için tehlikeli olabilir. Bu yüzden korunma amacıyla her sene yeni bir aşı oluşturulur. Hamile olan annelerin, grip aşı yaptırmasında sakıncalı bir durum bulunmamaktadır. Aynı zamanda emzirme döneminde de grip aşısı yaptırılabilir.

Hamilelerde Tetanos Aşısı

Önceki zamanlarında bu aşıyı yaptırmayan annelerin hamilelik dönemi içerisinde mutlaka tetanos aşısı yaptırması gerekir. Hamilelik sürecinin 2. 3 aylarında tetanos aşısı vücuda enjekte edilir. Bir ay ara ile yapılan aşılar 3. dozdan oluşmaktadır. Eğer aşı gebelikten önce yapılmışsa yapılan aşının üzerinden de 10 yıl gibi bir süre geçmişse anne adayının tekrar tetanos aşısı yaptırmasına gerek yoktur. Tek doz aşı yapılabilir. Yeni doğan bebekler ölüm riski taşıdığından %60 gibi bir oranla bebeğin sağlığı için tetanos aşısı önemlidir.

Hamilelerde Meningokok Aşısı

Gebe adaylarında meydana gelecek, menenjit salgılarının zarar vermemesi nedeniyle yapılan bir aşıdır. Bu aşının bebeğe ya da anneye zarar verdiği görülmemiştir. Koruma sağlayan iyi aşılardan biridir. Doktor gerek görmediği sürece yapılmaz.

Bunu da seversin  Kulak Ağrısını nasıl hafifletiriz?

Hepatit A Aşısı

Gelişmekte olan ülkelerden birine gidecekseniz ve anne adayı olarak Hepatit A vakıasına yakalanmamış iseniz Hepatit A immüglobulini yaptırmanız iyi olabilir. Canlı virüs içeren aşılar, hamileliğin her döneminde sakıncalı olarak görülmektedir.

Gebelerde Kuduz Aşısı

Şüpheli hayvanlar ile gebelik döneminde temasta bulunduğunuz zaman kuduz aşısı yaptırmanın hiçbir sakıncası olmaz. Bu tarz bir durum yaşadığınızda en yakın aile sağlığı merkezine giderek bilgi alabilirsiniz.
Aşılarla veya gebelikle alakalı kafanıza takılan soruların cevaplarını aile sağlığı merkezlerindeki sağlık elemanlarından alabilirsiniz.

Etiketler:
Facebook'ta Paylaş Twitter Paylaş Google+'da Paylaş Tumblr
Benzer Konular

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hakkimda
AnneKaz
Merhaba, Anne Kaz 30 yıldır evli, üç çocuk annesi, çalışan bir kadının günlüğü. Aklına gelen her şeyi yazar, yer, içer, gezer, sever hayatın her anından kendine bir mutluluk payı çıkartır bunu da paylaşır.