Gebelik Psikolojisi Nedir?

Melike
12 Haziran 2018
Yorum Yok

Gebelik bir kadın için fiziki, sosyal, ruhsal, bedensel ve psikolojik değişimleri içeren iyi veya kötü yanları olan ama en sonunda çok büyük bir mutluluğa eriştirecek bir süreçtir. Bu süreçte gerek çevresel gerek ruhsa birçok faktör anne adayının yoğun stres altına girmesine sebep olur ve bu strese bağlı olarak geçirilen sık psikolojik değişimlere temelde gebelik psikolojisi denir. Dokuz ayın uzun bir süre olduğu göz önünde bulundurulursa anne adayı için doğacak bebeğinin sağlıklı olup olmayacağı, kendisinin sağlığı, doğum sonrası sürece ayak uyduramama gibi soru işareti ile bitebilecek durumlardan dolayı endişeli bir bekleyiş gözlenebilir. Yapılan çalışmalara göre bu endişeyi takıntı haline getiren anne adaylarının fazla strese maruz kaldıklarının ve riskli gebelik geçirdiklerini gözler önüne sermektedir. Dolayısıyla gebelik psikolojisi hem anne adayı hem de çevresi tarafından özümsenmeli ve yaşanabilecek herhangi olumsuz bir durum en iyi şekilde idare edilmeye çalışılmalıdır.

Negatif Gebelik psikolojisi sebepleri

  • Anne adayının kendi annesi ve ailesi ile yaşadığı olumsuz tecrübeler,
  • Cinsellikle ilgili değer yargıları,
  • Baba adayının eşine olan önerilmeyen tutumu,
  •  Sosyal çevrenin hamileliğe karşı olan tutumu ve baskısı,
  • İstenmeyen gebelikler,
  • Yeterli sağlık desteğinin alınamaması,
  • Yetersiz bilgi,
  • Toplumun hamileliği mutlu bir süreç olarak görmesine bağlı olarak anne adayında mutlu olma mecburiyeti gibi kendini baskı altında hissetmesi,
  • Anne adayının vücudunda ve sosyal hayatında meydana gelen değişimleri özümseyememesi vb.

Yukarıdaki sebeplere bağlı olarak dokuz aylık doğum sürecinde hormonlardan dolayı hali hazırda duygusal ve hassas olan anne adayında strese bağlı ruhsal çöküşler gözlenmektedir. Tüm durumları özetleyen hamilelik psikolojisi, düşük riskine sebep olabilmektedir. Dolayısıyla en baştan gebeliğin ne olduğu enine boyuna araştırılmalı ve hüsnü rıza ile hamileliği karar verilmelidir. Böyle durumlarla karşılaşmamak için. Ayrıca eşler bu süreçte anne adayına maddi-manevi her açıdan destek olmalıdır ve eşlerine her zaman anlayış içinde yaklaşmalıdırlar. Aynı şekilde anne, baba, kardeş, arkadaş gibi sosyal çevre de anne adayına karşı her zaman anlayışlı olmalı ve anne adayının yaşadığı ve yaşayacağı her türlü durumda ona destek olacaklarını hissettirmelidirler.

Bunu da seversin  Bebeğin anne karnındaki günlüğü animasyon
Etiketler: ,
Facebook'ta Paylaş Twitter Paylaş Google+'da Paylaş Tumblr
Benzer Konular

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hakkimda
AnneKaz
Merhaba, Anne Kaz 30 yıldır evli, üç çocuk annesi, çalışan bir kadının günlüğü. Aklına gelen her şeyi yazar, yer, içer, gezer, sever hayatın her anından kendine bir mutluluk payı çıkartır bunu da paylaşır.