Tüp Bebek hakkında merak edilen soruları Prof. Dr. Bülent Tıraş yanıtlıyor

Annekaz
4 Ocak 2013
Yorum Yok

prof.Bülent-TırasTüp bebek uygulamasındaki çalışmalarıyla Dünya çapında ün kazanmış olan Prof. Dr. Bülent Tıraş, tedavi hakkında en çok merak edilen soruları bugünkü yazımızda yanıtladı.

TÜP BEBEK NEDİR?

Tüp bebek kendiliğinden çocuk sahibi olamayan çiftlere uygulanan ve son derece başarılı olunan bir tedavi yöntemidir.

Tüp bebek tedavisinde, anne adayından toplanan yumurtalar vücut haricinde vücuda uygun bir ortamda baba adayından elde edilen spermler ile birleştirilmesi ve birleştirme sonucu döllenmenin oluşmasını sağlayan ve döllenme sonucu oluşan embriyoların tekrar anne adayına transfer edilmesine dayanan bir yardımcı üreme tedavisidir.

Tüp bebek tedavisi ilk olarak 1978 yılında İngiltere de uygulanmaya başlanmış bir uygulamadır. Ancak günümüzde tüp bebek tedavisi eskiye oranla daha da gelişimi ve birçok ilerlemeler kaydedilmiştir. Çocuk sahibi olamayan binlerce çift tüp bebek tedavisi ile çocuk sahibi olabilmektedir. Tüp bebek daha önceki yıllarda tüplerde kalıcı hasar olan ve enfeksiyon hastalıklarında uygulanan bir yöntemdi. Ancak şimdiki yıllarda çocuk sahibi olamayan neredeyse bütün çiftlere uygulanmaya başlanmış bir yöntem olarak devam etmektedir.

Tüp bebek, açıklanamayan kısırlık, baba adayına bağlı gelişen kısırlık, endometriozis hastalarında güvenle ve başarı ile uygulanan bir tedavi haline gelmiştir. Son zamanlarda uygulanmaya başlanan ve sperm sayısı çok düşük erkeklerde hatta menisinde hiç sperm bulunamayan erkeklerde mikroenjeksiyon tekniği ile de oldukça başarılı sonuçlar elde edilmektedir. Mikroenjeksiyon erkek kısırlığında erkeklerin dönüm noktası haline gelmiştir.

Tüp bebek tedavisi kimlere uygulanmalıdır?

  • Tüpleri hasarlı ya da tıkalı olan kadınlara
  • Dış gebelik ve enfeksiyon geçirmiş kadınlara
  • En az 3 defa aşılama yapılmış ve hiçbir sonuç alınamayan adaylara
  • Nedeni belli olmayan kısırlıklarda
  • Polistik over sendromunun varlığında
  • Anne adayı 40 yaş üstünde ise
  • İleri endometriozis hastalarında
  • Karın içinde yapışıklık olan kadınlarda
  • Baba adayında çok ciddi seyreden sperm bozukluklarında
  • Korunmaksızın düzenli ilişkiye rağmen 1 yılı aşkın sürece çocuk sahibi olamayan çiftlere
Bunu da seversin  Laptoplar için radyasyon emici yastık

Hocam tüp bebek tedavisinde oluşabilecek en önemli risk nedir?

Tüp bebek tedavisinde uygulanan ilaçlara ve vücuda yapılan işlemlere dayalı olarak gelişebilecek komplikasyon riski çok nadir olarak görülür. Ancak diğer tedavilerde de olduğu gibi tüp bebek tedavisinde de oluşabilecek bazı riskler vardır.

Oluşabilecek riskler;

Çoğul gebelik:

Tüp bebekte en tehlikeli risklerden biri de çoğul gebelik riskidir. Çoğul gebelik anne adayının rahmine transfer edilen embriyo sayısına göre artar ve risk oluşturur. Çoğul gebelikte de gelişen önemli riskler vardır. Bu riskler;

  • Kanama
  • Gebelikten dolayı yüksek tansiyon riski
  • Sezaryen ile doğum
  • Erken doğum riski
  • Gebelik diyabeti

Ancak deneyimli bir doktor ve ekip tarafından yapılan tüp bebek uygulamalarında seçilen embriyo sayısı dikkate alınarak çoğul gebelik riski en aza indirilebilinir. Embriyo sayısı ne kadar az olur ise çoğul gebelik riski de o kadar az olur. Şayet embriyo transferinden sonra çoğul gebelik oluşmuş ise embriyoların azaltılması mümkündür.

Tüp bebek hakkında daha fazla bilgi edinmek veya sizinle iletişime geçmek isteyen insanlar nasıl ulaşabilirler?

Kişisel web sayfam www.bulenttiras.com üzerinden tüp bebek tedavisi ve kısırlık tedavisi gibi konularda yardım isteyenler benimle iletişime geçebilirler.

Facebook'ta Paylaş Twitter Paylaş Google+'da Paylaş Tumblr
Benzer Konular

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hakkimda
AnneKaz
Merhaba, Anne Kaz 30 yıldır evli, üç çocuk annesi, çalışan bir kadının günlüğü. Aklına gelen her şeyi yazar, yer, içer, gezer, sever hayatın her anından kendine bir mutluluk payı çıkartır bunu da paylaşır.