Gıda Uzmanlarına Göre En Sağlıklı 8 Yemeklik Yağ

Annekaz
20 Haziran 2021
Yorum Yok

Süpermarket raflarında  çok fazla  yemeklik yağ çeşidi görebilirsiniz. Peki en sağlıklı yağ hangisi?  Bu kadar çok seçenek  varken en sağlıklısı en lezzetlisi nasıl seçilecek?

Türkiye sanıyorum en çok tercih edilen yağ ayçiçek yağı, zeytinyağı hemen arkadan geliyor sonra kanola, fındık, mısır gibi yağları raflarda görüyoruz farkları ne işte sizin  için rehber niteliğinde  bir yazı..

Kanola yağı

Kanola yağı  harika bir tekli doymamış yağ asitleri kaynağıdır. Zeytinyağı ile karşılaştırıldığında, kanola yağı daha az tekli doymamış yağ asitleri içerir ancak daha az doymuş yağ ve daha fazla alfa-linolenik asit ve  omega-3 yağı içerir. Kanolanın yanma noktası 400 derecedir, bu da  yüksek sıcaklıkta bir şeyler pişirmek için uygun olduğu anlamına gelir. Harika kızartmalar yapılabilir.

Zeytin yağı

Yağınızın yemeğinize biraz lezzet katmasını istediğinizde zeytinyağı en çok önerilen seçenektir , ancak yanma noktasının kanola yağından daha düşük olduğunu söylemek gerek.  Bu nedenle hangi yemekte zeytinyağı kullanacağınızı düşünmeniz gerek.  Zeytinyağı en sağlıklı yağlardan birisidir.  Ancak sağlıklı olarak kabul edilmesi onu sağlıklı bir gıda yapmaz :)  Yemeklik yağlarda kalori yoğundur, bir çorba kaşığı zeytinyağında  120 kalori ve bir fincanda yaklaşık 1.900 kalori var.

Avokado yağı

Avokado yağı, tüketici popülaritesi açısından en yeni yemeklik yağlardan biri ülkemizde de çok pahalı. Yine de, şefler ve değişik tatlar peşinde  koşan  ev aşçıları avokado yağından hoşlanıyor.  Bakınız Avokado yağı ile mayonez tarifi

Aspir yağı

Aspir yağı 510 derece gibi yüksek bir yanma noktasına sahip olduğu için  sebzeleri  sebze ve etleri kızartmak için oldukça uygundur.

Hindistancevizi yağı

Hindistan cevizi yağı cildimizden saçımıza kahvemizden kekimize kadar her şeye girdi. Uzmanlar Hindistan cevizi yağının o kadar da masum olmadığını söylüyor. Bitkisel sağlıklı yağ niyetiyle bu yağı tercih ediyorsanız tereyağı muamelesi yapıp yüksek kolesterole dikkat etmeniz gerek.

Bunu da seversin  Ramazan 10.gün menüsü - Mercimek çorbası, Hünkar beğendi, Keşkülü fukara tatlısı

Keten tohumu yağı

Keten tohumu yağı son derece hassastır ve buzdolabında saklanmalı ve asla ısıtılmamalıdır. Soğuk salatalarda çok az kullanılabilir.

Susam yağı

Lezzetiyle öne çıkan susam yağı düşük ısılarda yemek pişirmek için uygundur az miktarda hafif sotelerde kullanılabilir kızartma yapılmaz.

Fıstık yağı

Yerfıstığı yağı olarak da bilinen fıstık yağı, Asya yemeklerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Nötr tadı, fıstık yağını özellikle kızartma yaparken kullanmak için ideal bir yemeklik yağ yapar . 450 derecede  yanma noktası ile iyi bir mutfak yağı olabilir ama işlenmiş bir yağ olduğu için vitamin ve mineral olarak gerilerde kalıyor.

Facebook'ta Paylaş Twitter Paylaş Google+'da Paylaş Tumblr
Benzer Konular

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hakkimda
AnneKaz
Merhaba, Anne Kaz 21 yıldır evli, üç çocuk annesi, çalışan bir kadının günlüğü. Aklına gelen her şeyi yazar, yer, içer, gezer, sever hayatın her anından kendine bir mutluluk payı çıkartır bunu da paylaşır.
Tavsiyelerim