Aile İçi İletişim

Hayriye Koz
29 Kasım 2018
Yorum Yok

Aile toplumların temel yapı taşıdır. Bu yüzden aile kavramına gereken değerin verilmesi ve her zaman korunması gerekir. Ailenin güçlü olduğu toplumlarda, toplumsal ilerleme çok daha hızlı ve başarılı olacaktır. Ailedeki bireylerin kendileri arasında duygu ve düşünce paylaşımına ise aile içi iletişim adı verilmektedir. Bu sayede aile içindeki tüm bireylerin dikkatli ve duyarlı bir biçimde iletişim halinde olmaları gerekir. Herkes için ortak paydada bir düşüncede birleşmeye gerek olmaz. Önemli olan aile içerisindeki tüm bireylerin saygı ve sevgi çerçevesinde fikirlerinin dinlenmesidir. Bunu başaran ailelerde yetişen çocuklar, toplumda daha değerli yerlere gelecektir. Fakat bundan uzak kalan ailelerde ise sorunlar baş göstermeye başlayacaktır.

Aile İçi İletişim Neden Kopukluk Gösterir?

Aile içi iletişimde bir sorun olduğunda bazı temel kavramlarda eksiklik olduğu görülmektedir. Bu sebeplerin ilki saygısız bir ruh halinden gelir. Aile bireyleri arasında meydana gelen saygısızlık yüzünden, iletişimde büyük bir eksiklik oluşur. Egemen olma isteği, aile iletişimine zarar verir. Bunun yanında eleştirilere açık olmamak da, yine olumsuz davranışlardan bir tanesidir. Aile içi iletişimde dış etken olarak bozucu bir karaktere neden olan davranış alkol ve sigara bağımlılığıdır. Bağımlı kişilerin beyninde meydana gelen deformasyon nedeniyle, iletişimde sürekli olarak kopukluklar meydana gelir. Bu olumsuzlukları başarıyla yenmek, bütün aile bireylerinin görevidir. Görev başarı ile tamamlanırsa, iletişim anlamında kuvvetli bir aile yapısı oluşturulur.

Aile İçi İletişimde İyi Bir Dinleyici Olmak

Aile içi iletişimin sağlanması için, bireylerin birbirlerini doğru ve sakin tavırlarla dinlemesi gerekir. Bu yüzden dinlemek için zaman ayrılması gerekir. Bunun yanında, bireyler kendi düşüncelerini bir kenara bırakarak bakış açılarını değiştirmelidir. Alınan mesaj dinlenmeli ve bilgi alıcı şekilde hazırlanmalıdır. Konuşma esnasında aile bireyleri arasında göz kontağının kurulması, verilen önemin karşıya yansıtılması açısından çok ince bir detaydır. Konuşmadaki konuları bireyler beğenmese de, konuşma kesilmeden sonuna kadar dinlenmelidir. Karşılaşılan problemlerle ilgili ortak bir çözüm aklı gerçekleştirmek gerekecektir. Bu yüzden bireylerin birbirlerine cesaret vermesi ve desteklemesi, oluşan problemlerin ortadan kaldırılması için çok önemli bir kriterdir.

Bunu da seversin  Çocukların çok sevdiği 35 muhteşem anne baba davranışı
Facebook'ta Paylaş Twitter Paylaş Google+'da Paylaş Tumblr
Benzer Konular

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hakkimda
AnneKaz
Merhaba, Anne Kaz 21 yıldır evli, üç çocuk annesi, çalışan bir kadının günlüğü. Aklına gelen her şeyi yazar, yer, içer, gezer, sever hayatın her anından kendine bir mutluluk payı çıkartır bunu da paylaşır.
Tavsiyelerim