Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir ?

Melike
17 Haziran 2018
Yorum Yok

Bebeklerde diş çıkarma zorlu bir süreçtir. Bu süreçte bebekte ateş ve huzursuzluk görülmesi gibi belirtiler görülebilir.

Bebeğin dişleri hamileliğin 3. ve 6. aylarında anne karnındayken şekillenmeye başlamaktadır. Doğum sonrasında 7. aydan başlayarak ön alt kesici dişlerin belirmesiyle ağızdaki dişler görülmeye başlar. Bebeğin dişlerin tamamlanması süreci 6 ile 30 aylık döneminde tamamlanmaktadır.

Diş Çıkarma Belirtileri

Diş çıkarma dönemi diş etinin açılmasından 3 ay önce başlamaktadır. Diş çıkaran bebeklerin salyasında artış görülebilir. Yine bebekte hafif ateş meydana gelebilir. Bebeğin ağlama ve huzursuzluk hallerinde artış olması da muhtemeldir. Ağız çevresinde döküntü oluşması, uyku düzensizliği ve iştahsızlık gibi belirtiler de gözlenebilir. Bebeğin ellerini ısırması da artar. Bu dönemde bulunan bebeğin yüzünün yumuşak ve temiz bir bezle silinmesi gerekir ve uygun bir nemlendirici kremin kullanılması faydalı olabilir.

Diş Çıkarma Döneminde Ateş Görülmesi

Bebeğin diş çıkarma döneminde, 37 derece civarında olan hafif bir ateş hlinin görülmesi normal olarak kabul edilmektedir. Ateşin daha yüksek olması hallerinde ise bebekte viral bir enfeksiyon olması mümkün olup dikkatli olunmalıdır. Böyle bir durumun varlığı halinde bir doktorla görüşülmesi önerilir.

Diş Çıkaran Bebeklerin Beslenmesi

Diş çıkarma döneminde bebeğin diş etleri hassaslaşır ve yemeyi reddedebilir. Bu nedenle kilo alımında yavaşlama görülebilir. Bu dönemdeki bebeğe yalnızca anne sütü ile mama takviyesi yeterli olacaktır. Endişelenmeye gerek olmadığı gibi bebeğin yemesi için zorlanmaması gerekir.

Diş Eti Şişmesi

Dişin çıkacağı bölgedeki diş etinde şişme ve kızarıklık görülebilir. Bunu diş etindeki beyazlaşma ve sonrasında dişin görülmesi takip eder. Dişin belirmesiyle bu bölgede kanama oluşabilir. Bu dönemde bulunan bebeğin şikayetlerinin azaltılması için mutlaka doktor kontrolünde olmak şartıyla ağrı kesici şurup verilebilir.
İlacın işe yaramaması halinde çocuk diş hekimine danışılarak anestezik maddeler içeren diş jellerinin kullanabilmesi de mümkündür.

Bunu da seversin  Canan Zerkinli Ankara etkinliği
Evde Yapılabilecekler

Diş etine hafif basınç uygulayarak, Diş etine temiz ve soğuk bez kullanılarak ve hafifçe basınç uygulanarak masaj yapılabilir. Diş kaşıyıcılardan yardım alınması da mümkündür. Diş kaşıyıcıların bebeğe verilmeden önce buzdolabında bekletilmesi önerilir. Bu dönemdeki bebeğin diş etlerini kaşıması için havuç, salatalık ve yeşil soğanın beyaz kısmı da verilebilir. Yeşil soğan diş etlerindeki kaşınma ve kanamaların giderilmesinde oldukça etkili olup bebeğin hızlı bir şekilde rahatlamasını sağlayacaktır.

Etiketler:
Facebook'ta Paylaş Twitter Paylaş Google+'da Paylaş Tumblr
Benzer Konular

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hakkimda
AnneKaz
Merhaba, Anne Kaz 21 yıldır evli, üç çocuk annesi, çalışan bir kadının günlüğü. Aklına gelen her şeyi yazar, yer, içer, gezer, sever hayatın her anından kendine bir mutluluk payı çıkartır bunu da paylaşır.
Tavsiyelerim