Kadınlar evden nasıl çalışır?

Annekaz
27 Kasım 2015
Yorum Yok

Kadınların evden çalışması deyince aklınıza ne geliyor? Bir şey üretip satması, bir şeyler alıp satması, networking işleri biraz daha derinlere indiğinizde hatırı sayılır blog yazmak, firmalara içerik oluşturmak, banka danışmanı olmak vs vs bunlar benim aklıma gelenler ve çevremde yapanlar. Bu işere başlayacaklara ya da ciddi ciddi düşüneceklere bir kaç tavsiyem var.

Üretip Satmak:

Güzel bir ürün üretir ve doğru yerlerde reklamını yaparsanız neden olmasın. Eskiden bu işler daha zordu şimdi sosyal medya ve yerel bazda tanıtım ile daha kolay. Üreten insan sayısı azaldı kadınlar daha çok çalışıyor mesela en basiti evde özel gün yemekleri yapıp satabilirsiniz. Kolay değil ama instagram da yemek blogcularının inanılmaz takipçisi var eğer biraz sermayeniz varsa reklam teklif edip sipariş almayı deneyebilirsiniz. Ya da kendiniz instagram ve facebook da yemek konulu bir sayfa açıp kendi takipçi kitlenizi oluşturabilirsiniz. Kolay değil ama imkansız da değil.

Sabun, butik kurabiye süs eşyaları gibi herkesin yaptığı işlerden mümkün olduğunca kaçının çok özel bir fikriniz varsa ince eleyin ince düşünün ve öyle karar verin. Unutmayın evde siz dünyanın en güzel ürünü de üretiyor olabilirsiniz bundan kimsenin haber yoksa yanlış strateji uyguluyorsunuz demektir. Elinizden geldiğince interneti kullanın.

Alıp satmak!

Bu aralar moda bu. Amazon ebay gibi sitelerden alınan ürünler Türkiye’ye getiriliyor ve satılıyor tabi yeni pazar internetten. Çocuk kıyafetleri oyuncaklar ilginç zımbırtılar telefon kılıfları vs aklınıza ne gelirse ki elektronik aler dışında hemen her şey getirilip satılıyor. Bu işi yapan çok kişi var. İşin ucu yine tanıtım ve pazarlamaya geliyor. Çok riske girmeyin takılarla başlayın derim. Çok uygun takılar var amazon ve ebatya..

Networking işler!

Farmasi, LR, Ersağ, Avon, Oriflame, Amway ve aklıma gelmeyenler. Yine çok kişi yapıyor çevrenizde yapmayan ve talep varsa neden olmasın. Bazı firmaların çok güzel fırsatları var. Bazıları başa bela birilerinin sizi zorla ikna etmesinden ziyade kendinizin iyice okuyup nedir ne değildir anlayın. Ve bu işi evden yapılacak oturduğum yerden para kazanılacak bir iş olmadığını bilin. Büyük kazançlar var çok az sermaye ile yapılacak işler ama gerçekten çaba gerekiyor. Bir ekip kurmalı ve idare etmelisiniz.

Ve gelelim zurnanın o son deliğine! vergiii evet artık satış yapıyorsanız sürekli kargo gönderiyorsanız ya da karşı ödemeli PTT gönderileri yapıyorsanız mükellef olmak zorundasınız! Çok büyük cezaları var aman kaş yapayım derken göz çıkartmayın.

Faturasız gönderi yapmak için vergiden muaf olmalısınız. Karşı ödemeli gönderi için eğer aşağıdaki şartlara uyuyorsanız vergi dairesine gidip bu belgeyi almanız lazım ki inanın hiç kolay değil. İşte dikiş makinesi ile çalışıyorsanız mesela uymuyorsunuz bu şartlara..

Faturasız gönderi yapmak için önceden havale isteyebilirsiniz bu da alıcı satıcı karşılıklı güven ilişkisi ile olur ayrıca sürekli hesabınızın hareketli olması yine devletin ilgisini çekebilir ve size vergi dairesinde  bir çay ısmarlayabilirler! benden demesi..

Nasıl faturalı satış yaparsınız?

Eğer sürekli bu işi yapacaksanız basit usul vergi mükellefi olun. Senede bir beyanname verir 130 – 350 tl arası senede bir vergi ödersiniz. Tabi makbuz bastıracaksınız bir muhasebeciye danışacaksınız vs. Bu çeşit verginin en büyük faydası evden çalışabilecek hanımların fazla detay ve bürokrasi ile uğraşmadan mükellef olabilmeleri.

Kızıyorsunuz biliyorum ama iyi bir noktası var otomatikman BağKur lu oluyorsunuz. Bu da demek oluyor ki BağKur primlerinizi düzenli yatırmak sorumluluğu omuzlarınıza biniyor.. Kötünün iyisi bu kendiniz ve çocuklarınızın sigortalı olması ve emeklilik için resmi işlem başlatmanız demek, yani bu şekilde çalışarak emeklilik için gün doldurabilirsiniz.  İşin diğer bir noktası eğer hali hazırda SGK lı iseniz ve siz bu şekilde basit usul mükellef olduysanız sigorta priminiz bir gün bile yatmasa otomatik olarak BAĞKUR lu oluyorsunuz.. of off…

E ticaret ile ilgili 2016 başında ciddi bir düzenleme yapılacak. Ben bunların üzerine satış yapanlar için kolaylıklar geleceğini düşünmüyorum ama i iş yeri açan genler ve kadınlar için bazı kolaylıklar yapılacak denildi bununla ilgili başlığın açılmasını ve tabi maddeleri sabırsızlıkla bekliyorum.

Bu arada KOSGEB sınıfları tıklım tıklım dolu ben ancak Mart ayındaki sınıfa yazılabildim. En azından KOSGEB  kursunda işin diplomasi kağıt işi tarafını öğrenirim diye düşünüyorum.

Bunu da seversin  Evden çalışmak

Peki vergiden muaf olarak neler yapabilirsiniz.

Örgü, makine alet gerektirmeyen el sanatları, yöresel hediyelik eşyalar elle yapılan tarhana erişte vs gibi yiyecekler vs vs şeklinde uzuyor. Sizi ilgilendiren kısmı aşağıya ekliyorum. Siz yine de bir muhasebeciye danışın işiniz sağlama alın.
1. Motorlu nakil vasıtaları kullanmamak şartı ile gezici olarak veya bir iş yeri açmaksızın perakende ticaret ile iştigal edenler (Giyim eşyalarıyla zati ve süs eşyaları, değeri yüksek olan ev eşyaları ile pazar takibi suretiyle gıda, bakkaliye ve temizlik maddelerini ve sabit iş yerlerinin önünde sergi açmak suretiyle o iş yerlerinde satışı yapılan aynı neviden malları satanlar hariç).

2. Bir iş yeri açmaksızın gezici olarak ve doğrudan doğruya müstehlike iş yapan hallaç, kalaycı, lehimci, musluk tamircisi, çilingir, ayakkabı tamircisi, kundura boyacısı, berber, nalbant, fotoğrafçı, odun ve kömür kırıcısı, çamaşır yıkayıcısı ve hamallar gibi küçük sanat erbabı.

3. Köylerde gezici olarak her türlü sanat işleri ile uğraşanlar ile aynı yerlerde aynı işleri bir iş yeri açmak suretiyle yapanlardan Gelir vergisi Kanununun 47 nci maddesinde yazılı şartları haiz bulunanlar (51 inci madde şümulüne girenler bu muafiyetten faydalanamazlar).

4. Nehir, göl ve denizlerde ve su geçitlerinde toplamı 50 rüsum tonilatoya (50 rüsum tonilato dahil) kadar makinesiz veya motorsuz nakil vasıtaları işletenler; hayvanla veya bir adet hayvan arabası ile nakliyecilik yapanlar (Bu bentte yazılı ölçüler, birlikte yaşayan eşlerle velayet altındaki çocuklar hakkında veya ortaklık halindeki işletmelerde, bu kimselerin veya ortaklığın işlettiği vasıtalar toplu olarak nazara alınmak suretiyle tespit edilir).

5. Ziraat işlerinde kullandıkları hayvan, hayvan arabası, motor, traktör gibi vasıtalar veya sandallarla nakliyeciliği mutat hale getirmeksizin ara sıra ücret karşılığında eşya ve insan taşıyan çiftçiler.

6. Evlerde kullanılan dikiş, nakış, mutfak robotu, ütü ve benzeri makine ve aletler hariç olmak üzere, muharrik kuvvet kullanmamak ve dışarıdan işçi almamak şartıyla; oturdukları evlerde imal ettikleri havlu, örtü, çarşaf, çorap, halı, kilim, dokuma mamulleri, kırpıntı deriden üretilen mamuller, örgü, dantel, her nevi nakış işleri ve turistik eşya, hasır, sepet, süpürge, paspas, fırça, yapma çiçek, pul, payet, boncuk işleme, tığ örgü işleri, ip ve urganları, tarhana, erişte, mantı gibi ürünleri işyeri açmaksızın satanlar. Bu ürünlerin, pazar takibi suretiyle satılması ile ticarî, ziraî veya meslekî faaliyetleri dolayısıyla gelir ve kurumlar vergisi mükellefi olanların düzenledikleri hariç olmak üzere; düzenlenen kermes, festival, panayır ile kamu kurum ve kuruluşlarınca geçici olarak belirlenen yerlerde satılması muaflıktan faydalanmaya engel değildir.

7. Ticari işletmelere ait atıkları mutat olarak veya belli aralıklarla satın alanlar hariç olmak üzere, bir işyeri açmaksızın kendi nam ve hesabına münhasıran kapı kapı dolaşmak suretiyle her türlü hurda maddeyi toplayarak veya satın alarak bu malların ticaretini yapanlara veya tekrar işleyenlere satanlar.

8. Gelir Vergisi Kanununun 47 nci maddesinde yazılı şartları haiz olanlardan kendi ürettikleri ürünleri satanlara münhasır olmak üzere el dokuma işleri, bakır işlemeciliği, çini ve çömlek yapımı, sedef kakma ve ahşap oyma işleri, kaşıkçılık, bastonculuk, semercilik, yazmacılık, yorgancılık, keçecilik, lüle ve oltu taşı işçiliği, çarıkçılık, yemenicilik, oyacılık ve bunlar gibi geleneksel, kültürel, sanatsal değeri olan ve kaybolmaya yüz tutan meslek kollarında faaliyette bulunanlar.

9. Yukarıdaki bentlerde sözü edilen işlere benzerlik gösterdikleri Maliye Bakanlığınca kabul edilen ticaret ve sanat işleri ile iştigal edenler.

Esnaf Muaflığından Kimler Yararlanamaz:

Gelir Vergisi Kanununun 9 uncu maddesine göre;
– Ticarî, ziraî veya meslekî kazancı dolayısı ile gerçek usulde gelir vergisine tâbi olanlar,
– Gelir Vergisi Kanununun 9 uncu maddesinde sayılan işleri gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerine bağlılık arz edecek şekilde yapanlar,
esnaf muaflığından faydalanamazlar.

Facebook'ta Paylaş Twitter Paylaş Google+'da Paylaş Tumblr
Benzer Konular

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hakkimda
AnneKaz
Merhaba, Anne Kaz 21 yıldır evli, üç çocuk annesi, çalışan bir kadının günlüğü. Aklına gelen her şeyi yazar, yer, içer, gezer, sever hayatın her anından kendine bir mutluluk payı çıkartır bunu da paylaşır.
Tavsiyelerim