Gebe Kalmak ve Düşükleri Önlemek için Ozon Tedavisi Yöntemi

Annekaz
9 Kasım 2023
Yorum Yok

Ozon tedavi kısırlık tedavisi alanında sonuç alınamayan zorlu durumlarda gebelik şansını arttırabilmekte, sağlıklı bir gebeliğe yardımcı olabilmektedir. Kısırlık (Infertilite), çiftlerin düzenli ve korunmasız cinsel ilişkiye girmelerine rağmen bir yıl içinde gebelik elde edememeleri durumunu ifade etmektedir. Kısırlık mikrobik hastalıkların yanı sıra farklı nedenlerden kaynaklanabilmektedir.

Aynı zamanda bağışıklığı güçlendirici, doku onarıcı, hücre yenileyici, anti-enflamatuar (iltihap giderici), antioksidan, anti-viral, anti-bakteriyel ve anti-fungal etkilere sahiptir. Bu etkileri sayesinde ozon tedavi gebe kalmayı engelleyen iltihabi süreçleri durdurabilmekte, tüp tıkanıklıklarını ve iltihaplı yapışıklıkları iyileştirebilmektedir.

Ozon tedavisi kısırlık tedavileri sırasında kullanılabileceği gibi, bu tedavi süreçlerini destekleyebilir. Tüp-bebek (IVF) yöntemi gibi yardımcı üreme teknikleri sırasında da ozon terapisi uygulanarak gebe kalmayı kolaylaştırmak mümkün olurken, aynı zamanda gebelik sırasında ortaya çıkabilecek komplikasyonları önlemeye yardımcı olarak hem anne hem de bebek sağlığını koruma amacına hizmet edebilmektedir. 

Gebe Kalmak için Ozon Tedavisi

Ozon tedavi gebe kalma konusunda yardımcı olabilmektedir. Genel anlamda kadınlarda doğurganlık vajinal, yumurtalık, tubal ya da endometriyal unsurlardan etkilenebilmektedir. Ozon yöntemi de kadınlarda üreme sağlığını iyileştirmek adına potansiyel bir teröpotik yardımcı olarak görülmektedir. Sahip olduğu anti-oksidan ve anti-inflamatuar etkilerle reaktif oksijen çeşitlerini IL-6 ve tümör nekroz faktör-alfa’yı azaltırken glutatyon peroksidaz, süperoksit dismutaz ve anti-bakteriyel etkileri yükselterek bunu başarmaya yardımcı olabilmektedir. Bununla beraber literatürde ozonun dişi üremesinde potansiyel rolüne dair çalışmaların çoğu veteriner hekimlik ya da deney hayvanı çalışmalarına aittir. Örnek olarak dişi sıçanlarda inflamatuar etkileri hafifleterek, endometrial epitelyal hücre nekrozunu inhibe ederek, pelvik inflamatuar hastalığın tedavisinde etkili olduğu görülmüştür. Ayrıca De Simone ve arkadaşlarının yaptıkları gözlemler de oksijen-ozon tedavisi yönteminin IVF tedavisine destek olarak kullanabileceğine işaret etmiştir.

Doğal yoldan gebe kalma, bir kadının yumurtasının yumurtalıktan rahime doğru ilerlerken, bu yolculuk sırasında sperm tarafından tüp içinde döllenmesi ve ardından döllenmiş yumurtanın rahim içine yerleşmesiyle gerçekleşmektedir. 

Tüp ile ilişkilendirilen faktörler tüm kısırlık vakalarının yaklaşık %25-30’unu oluşturmaktadır. Bu tür vakaların büyük bir kısmı, aktif veya önceki enfeksiyonlardan kaynaklanmaktadır. Ozon terapisi enfeksiyon kaynaklı kısırlıkların tedavisinde tek başına veya yardımcı bir yöntem olarak başarıyla uygulanabilmektedir.

Düşükleri Önlemek için Ozon Tedavisi

Ozon tedavi kapsamında yapılmış pek çok bilimsel araştırma vardır. Bunlardan bir tanesinde kısırlık öyküsü olan, tüp bebek ardından hamile kalan 76 kadın ve fizyolojik hamile olan 20 kadın katılmıştır. Bunlar immün düzeltme ve ozon tedavi alan iki gruba ayrılmıştır. Sonuçlarda IVF destekli gebelikte erken doğumun patogenezinde endotel disfonksiyonu ve bozulmuş bağışıklık durumunun eşlik ettiği anjiyogenez ihlali bulunduğu göstermiştir. Ozon tedavisi ile immüno-düzeltici polioksidonyumla gerçekleştirilen ayrıntılı tedavi stressiz test, fetal solunum hareketleri, motor aktivitesi ve fetüsün tonusu gibi bazı parametlerdeki nokta sayısını yükseltmiş, fetal canlılığın kardiyotografisini ve ultrason taramasını ciddi şekilde iyileştirmiştir

Bunu da seversin  Hamile kalmak için bunu yapın! Doktor önerisi

Ozon tedavisi düşük tehdidi yaşayan ve daha önce tekrarlayan düşükler geçirmiş gebelerde, doğumun zamanında ve sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesini sağlama konusunda olumlu sonuçlar sunmaktadır. Ozon tedavi spontan düşükleri önleyici etkisi, antiviral aktivitesi ve plasenta fonksiyon bozukluğunu düzeltme yeteneği ile ilişkilendirilmektedir. Özellikle Human Herpes Virüs-6 (HHV-6) ile düşükler arasındaki ilişki üzerinde önemli çalışmalar yapılmıştır.

Bilimsel araştırmalar, içsel HHV-6 (iciHHV-6) olarak adlandırılan bu virüsün varlığına sahip kadınların, spontan düşük yapma olasılığının normal nüfusa göre yaklaşık 6,5 kat daha yüksek olduğunu göstermektedir. İçsel HHV-6’nın fetüsün büyüme geriliğine yol açarak düşüklere neden olabileceği düşünülmektedir. Ozonun antiviral etkileri, viral enfeksiyonlara bağlı spontan düşükleri önleme potansiyeline sahiptir.

Ozonun güçlü antiviral etkileri, birçok hastalık tedavisinin temel mekanizmasını açıklamada kritik bir rol oynayabilmektedir. Çünkü virüsler giderek daha fazla hastalığın nedeni olarak tanımlanmaktadır. Örneğin Herpesvirüs ailesine ait HHV-6 virüsleri son zamanlarda birçok üreme hastalığı ile ilişkilendirilen önemli bir virüs olarak tanımlanmıştır.

Harvard Tıp ve İtalya Ferrara Üniversitesi Tıp Fakülteleri’nin Doğum/Jinekoloji bölümleri tarafından yürütülen ortak bir inceleme, HHV-6 virüslerini aşağıdaki önemli üreme hastalıklarıyla ilişkilendiren kanıtları özetlemektedir:

  • Sebebi bulunamayan infertilite (Primer açıklanamayan infertilite)
  • Preeklampsi
  • Konjenital enfeksiyon
  • Spontan düşükler

HHV-6A virüsünden kaynaklanan inflamasyonun, sebebi belirlenemeyen kısırlık vakalarının temel nedeni olabileceği hipotezi üzerinde önemli bir vurgu yapmaktadır.

1 https://www.cjmb.org/uploads/pdf/pdf_CJMB_546.pdf

2 https://repo.knmu.edu.ua/bitstream/123456789/3992/1/2013_05_16_ISIC_Antonyan_Ivashchenko.pdf

 

Facebook'ta Paylaş Twitter Paylaş Google+'da Paylaş Tumblr
Benzer Konular

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hakkimda
AnneKaz
Merhaba, Anne Kaz 30 yıldır evli, üç çocuk annesi, çalışan bir kadının günlüğü. Aklına gelen her şeyi yazar, yer, içer, gezer, sever hayatın her anından kendine bir mutluluk payı çıkartır bunu da paylaşır.