Konsantrasyon Eksikliğinin Nedenleri Nelerdir?

Annekaz
29 Kasım 2022
Yorum Yok

Kendimizi bir işe odakladığımızda beynimiz dışarıdan ve içeriden gelen uyarılara karşı duyarsızlaşır ya da bu sinyalleri kasıtlı olarak görmezden gelir. Bu durum, odaklanma ya da konsantrasyon olarak adlandırılır. Bir başka deyişle zihnin kendini iç ve dış uyaranlara karşı kapatarak o anki uğraşına yoğunlaşmasını sağlayan yeti, konsantrasyon olarak nitelendirilebilir. Gelişen teknolojilerin ve günden güne dijitalleşen dünyanın çevredeki uyarıcıların artmasına ve dolayısıyla odaklanmanın güçleşmesine yol açtığını söylemek yanlış olmaz.

Zihnin çevresindeki uyaranlara karşı sürekli tepki hâlinde olmasından dolayı odaklanmada sorun yaşaması, konsantrasyon eksikliği ya da bozukluğu olarak adlandırılır. Konsantrasyon eksikliği; fiziksel, psikolojik ve çevresel nedenlere bağlı olarak gelişebilir. Dengesiz beslenme, uyku bozukluğu ve sağlık sorunları, konsantrasyon eksikliğinin fiziksel nedenleridir. Stres, depresyon, kaygı ve travma gibi unsurlar ise odaklanma sorununun ardında yatan ruhsal sebeplerdir. 

Odaklanma Sorunu ve Stres Arasındaki Bağlantı Nedir?

Stres, modern dünyada var olmanın âdeta bir parçası hâline geldi. Bir kişinin arada sırada kaygılanması bir sağlık sorunu olarak kabul edilmese de kronikleşen stres duygusunun yaşam kalitesini doğrudan olumsuz etkilediği yadsınamaz bir gerçektir. Sürekli hâle gelen stres, yoğun bir duygusal sıkıntıya dönüştüğü için odaklanmayı neredeyse imkânsız kılar. 

Kronik stres; dikkat, karar verme ve karmaşık düşünme gibi davranışlardan sorumlu olan prefrontal korteksin küçülmesine yol açabilir. Beynin bu gibi kritik bölgelerinde gerçekleşen küçülmeler, duygusal, fiziksel ve ruhsal sorunları tetikleyebilir. Stres seviyesi yükseldikçe odaklanmak daha da güç hâle gelir. Odaklanma sorunu, çözümü mümkün olan; ancak konsantrasyon egzersizleri ile üzerinde çalışmayı gerektiren bir durumdur. 

Dikkat Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir?

Yetişkinlerde dikkat eksikliği, pek çok kişinin muzdarip olduğu bir sorundur. Yapılan araştırmalar, bu problemin görülme oranının çocuklarda yüzde 8, ergenlik dönemindeki bireylerde yüzde 6, yetişkinlerde 4 olduğunu ortaya koymuştur. Dikkat eksikliği belirtileri; otokontrol bozuklukları, hiperaktivite ve dürtüsel davranışlar ile kendini gösterir. Aynı faaliyeti uzun süre devam ettirme noktasında güçlük yaşamak, çabuk sıkılmak ve unutkanlık da dikkat eksikliğinin belirtileri arasında yer alır. Dikkat eksikliği egzersizleri, odaklanma sorununu çözmek adına büyük fayda sağlar. 

Bunu da seversin  Çocuklara ötanazi!

Odaklanma Sorununu Çözmeye Yardımcı Nefes Teknikleri Nelerdir?

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB), beyni ve davranışları olumsuz yönde etkileyebilir. Dikkat dağınıklığı için nefes egzersizleri ile zihninizi rahatlatabilir, odaklanmayı ve öğrenmeyi daha kolay hâle getirebilirsiniz. Konsantrasyon için nefes teknikleri, odağınızı düşüncelerinizden çekerek bedeninizin doğal hareketine yöneltmenize yardımcı olur. 

Kendiliğinden gerçekleşen solunumun farkında olarak, dikkati derinleşen nefes üzerine yoğunlaştırmak mümkün hâle gelir. Nefesinizi olağan akışına izin vermenize yardımcı olacak çalışmalar sayesinde odak noktanızla doğal bir uyum yakalayabilirsiniz. Dikkat dağınıklığı için nefes egzersizleri, beyin kimyasını doğrudan etkileyerek belirtilerin hafiflemesine yardımcı olur. Derin diyafram nefesi ve vishama vritti gibi pratikler hem kolay uygulanabilir hem de kısa vadede olumlu sonuçlar verir. Nefes egzersizi ile odaklanma, stres yönetimi için hızlı, kolay ve etkili bir çalışmadır. 

Breath Hub Nefes Egzersizleri ile Dikkatinizi Geliştirin!

Konsantrasyon eksikliği ve dikkat dağınıklığı için nefes egzersizlerini uygulayarak odaklanma ve öğrenme becerilerinizi geliştirebilirsiniz. Breath Hub uygulamasında nefes farkındalığı ve odaklan bölümlerinde yer alan çalışmalar ile fiziksel, zihinsel ve duygusal sağlığınızı geliştirmenize yardımcı olur. Nefes teknikleri ve egzersizleri arasından kendinize en uygun olan çalışmaları kolaylıkla belirleyebilirsiniz. Kendinizi tanıdıkça zihninizin ve bedeninizin sizinle iş birliği içerisinde hareket ettiğini ve onları dilediğiniz şekilde yönetebileceğini görmeniz mümkün hâle gelir.

Facebook'ta Paylaş Twitter Paylaş Google+'da Paylaş Tumblr
Benzer Konular

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hakkimda
AnneKaz
Merhaba, Anne Kaz 30 yıldır evli, üç çocuk annesi, çalışan bir kadının günlüğü. Aklına gelen her şeyi yazar, yer, içer, gezer, sever hayatın her anından kendine bir mutluluk payı çıkartır bunu da paylaşır.