Okul başladı telefonları yasaklayalım mı?

Annekaz
17 Eylül 2014
Yorum Yok

Herkesin elinde akıllı telefon var özellikle gençlerin. Okula giden çocukların akıllı telefon kullanmaları nasıl olmalı anne baba yasaklar mı koymalı sınır mı? 

Özellikle lise çağındaki çocukların hassasiyeti malum 12 – 13 yaşında başlayan ergenlik liseye başlayıp ‘ben yetişkin oldum artık’ sanısı ile birleşince evde yürüyen bir bomba oluyor bizim evde iki tane var :) Yuvarlanan gözler tamam tamam anne tamamla başlayıp bi bana karışmayınla biten cümleler..  bunlar normal atarlı ergenlere zaten alışığım sorun şu ki bu ergenlik akıllı telefonlarla birleşince ortaya başka sorunlar çıkması.

Sosyal ağın içine dalıp giden çocuklar değerli vakitlerinin çoğunu amaçsızca telefonda harcayabiliyor..

Kendine ayırdığı vakitten çalıyor

Derslerine vakit ayıramıyor ders yaparken aklı telefonda oluyor

Peki akılı telefonlarla nasıl ders çalışılır? Sorunun cevabı basit çalışılmaz.

Çocukların elinden telefonu almak da büyük haksızlık eğer baştan o telefonu alıp ona bu imkanı verdiyseniz kurallar koyarak sınırlı özgürlükler verebilirsiniz.

Pupils using mobiles

Her eve telefon kutusu

Öncelikle çocuklarınızın ders programına hakim olun sınavlarını takip edin okula geliş gidiş saatleri uyuma saati dakikası dakikasına uymada da aşağı yukarı belli olsun ilk kural gece uyumadan önce telefonu elinden alın. Bu neden önemli gençler geceleri daha aktif oluyor kurdukları gruplarla sohbet ediyorlar zamanın nasıl geçtiğini anlamıyorlar. Sağlıklı uyuyamıyor ertesi günü de uykusuzluk ve dikkat dağınıklığı ile geçiriyorlar yani ilk kural:

Çocuklar telefonla odalarına gidip uyumayacak.. 

Üstelik yanı başınd atelefonla uyuyan çocukların nasıl sağlık sorunları ile karşılaşağını çok iyi bilmiyoruz…

Eve bir kutu hazırlayın ders çalışma ve uyku saatlerinde o kutuya telefonları koymayı şart koşun. Kutuda olmayan telefonun hesabını sorun.

Telefonla ders çalışılmayacak

En önemli kurallardan birisi. Tıpkı uykuda olduğu gibi  şeytan bir değil iki değil hepsi ile mücadele edemezsiniz telefonum kapalı bahanelerine kanmayın o telefon ders çalışırken kutu da olacak kapalı ve ya açık.. bu lise hayatı boyunca özellikle böyle olması gerekiyor.

Bunu da seversin  Japonya'da okul servisleri

Sadece telefon değil elbette bilgisayar için de aynı şey geçerli çok yazdım çocukların odasına bilgisayar koymayın.. lise bitene kadar odadaki bir bilgisayarın çocuğa ne katkısı olabilir?

Diğer bir konu ise çocuğun okula telefonla  gitmesi elbette okula telefonla gidecek, okul servisinde giderken mesajlarını karıştıracak müzik dinleyecek oyun oynayacak.  Lakin okulda kontrol okulun çocuklarının da bunun bilincinde olması lazım veli toplantısında  bir öğretmen 40 dakikalık dersin tamamında öğrencinin mesajlaştığını fark etmiş des sonunda öğrenciyi yayına çağırmış 40 dakika içinde 90 kadar mesaj atmış bir o kadar da mesaj aldıysa varın siz düşünün dersten ne anladığını..  artık devir çok farklı mesela bizim en büyük sorunumuz kızımın sürekli telefondan kitap okuması amatör yazarların yazdığı kitapların birisini bitiriyor diğerine başlıyor. Sinir bozucu lakin oradaki kitap farklı anında yorum yazabiliyor, yazarla iletişime geçebiliyor, kendisi kitap yazıyor ve bedava kitaplar okuyabiliyor.. Bazı çocuklar oyun oynar bazıları arkadaşları ile mesajlaşır yaş grubuna göre arkadaş çevresine göre değişir. Çocukları telefon konusunda sıkmayın yukarıda bahsettiğim kurallara uyun sonrası zaten düzene girer..

Haftada bir ailecek bir şeyler yapın..çocukların lise çağında olması fark etmez piknik olur, gezi olur, sinema olur elinden telefonu bırakacağı her türlü aktivite fikrini değerlendirin beraber yemek bile yapabilirsiniz.. :)

 

Facebook'ta Paylaş Twitter Paylaş Google+'da Paylaş Tumblr
Benzer Konular

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hakkimda
AnneKaz
Merhaba, Anne Kaz 21 yıldır evli, üç çocuk annesi, çalışan bir kadının günlüğü. Aklına gelen her şeyi yazar, yer, içer, gezer, sever hayatın her anından kendine bir mutluluk payı çıkartır bunu da paylaşır.
Tavsiyelerim