Okul Çağındaki Çocuğumun Zeka Gelişimine Nasıl Katkı Sağlarım?

Annekaz
17 Kasım 2016
Yorum Yok

Çocuğunuza “bu kadar ders yeter, hadi biraz oyun oyna” dediniz mi hiç? Belki çocuğunuz oyun düşkünü olduğu için sizin söylemenize gerek kalmadan vaktinin büyük bir bölümünü oyun oynayarak geçiriyordur. Eğer öyleyse kesinlikle endişelenmeye gerek yok. Hemen siz de eşlik edin ve çocuğunuza yeni zeka oyunları öğretin. Okul başarısının nasıl arttığını ve zeka potansiyelini nasıl keşfettiğini görün. Nasıl mı? Bu kısa metni sonuna kadar okuyun.

Eskiden ebeveynler, çocukların oyun oynadığı süreyi genellikle “boş vakit” olarak yorumluyordu. Şimdilerde daha bilinçliyiz ve oyun oynamanın çocukların zeka gelişiminde ne kadar büyük paya sahip olduğunu biliyoruz. Oyun, çocuğun kendini ifade etme yöntemidir. Evcilik oynayan çocuk, çeşitli görevleri üstlenir ve hayal gücünü geliştirir. Doktor, taksici, öğretmen, anne, baba rolü üstlenerek küçük sorumluluklar alır. Yani, kuralları olmayan bir evcilik oyunu bile çocuğu hayata hazırlar. Bir de kuralları ve kendine özel uygulama yöntemleri olan zeka geliştirici oyunlar vardır.

Zeka geliştirici oyunlardan bahsedeceğim ama öncesinde her anne babanın bilmesi gereken birkaç bilgiyi paylaşmak istiyorum. Zeka, beynin öğrenme ve öğrendiklerini değerlendirebilme yeteneğidir. Tanımlaması bu kadar basit olsa da detayları oldukça karmaşıktır. Kafanızı karıştırmadan şu kadarını söyleyeyim:

Zeka çok yönlüdür ve 8 farklı zeka türü vardır. Çocukların problem çözebilme yeteneğini geliştirebilmek için mantık kurabilmeyi, akıl yürütmeyi de öğretmemiz gerekir. Mantık kurmak-akıl yürütmek, üzerinde yorum yapılan olaya göre farklılık göstereceği için sözel zeka, görsel zeka, sayısal zeka, sosyal zeka, içsel zeka, ritmik zeka gibi farklı farklı alanlarda zeka gelişimi gerekir. Dengeli zeka gelişimi de diyebiliriz.

Peki, zeka geliştirici oyunlar bu konunun neresinde? Bilim adamları, oyun ile öğrenmenin çocuklarda en etkili öğrenme yolu olduğunu kanıtlayan deneyler yapmıştır. Çocuk gelişim uzmanları ve pedagoglar da aynı şeyi savunarak çocuklar için oyun oynamanın önemi üzerinde dururlar. Kabul edilmiş bu gerçek, dünyada bazı uygulamaları da beraberinde getirdi. Mesela, artık dünyanın hemen her yerinde okullarda zeka geliştirici oyunlar oynanıyor. Türkiye’de ilk olarak 2014 yılında MEB akıl oyunları dersi müfredata eklendi. Bu derse sadece 5. 6. 7. Ve 8. sınıf öğrencileri dahil olabiliyor. Henüz seçmeli ders olarak müfredatta olduğu için her okulda bu ders yok maalesef.

Bunu da seversin  Şişe kapakları eğlenceli matematik

MEB zeka oyunlarının dışında bir de TÜBİTAK destekli MentalUP Zeka Geliştirici Oyunlar uygulaması geliştirildi. Yıldız Teknik Üniversitesi akademisyenleri tarafından geliştirilen MentalUP Beyin Egzersizleri (Zeka oyunları) uygulaması, çocuklarda analitik düşünme becerilerini, mantık muhakeme yeteneğini, görsel-sözel- sayısal zeka gelişimini, dikkati ve hafıza gelişimini destekleyen onlarca egzersiz içeriyor. Bu egzersizlerin tamamı oyun şeklinde tasarlandığı için çocuklar bir ders gibi görmüyor, oyuna ayırdıkları sürede keyifle kullanabiliyorlar. İncelemenizi tavsiye ederim çünkü bireysel olarak üye olup kullanabiliyorsunuz.

MentalUP’ı Türkiye’nin eğitimde bilinen, başarılı kurumlarından Doğa Okulları, Okyanus Kolejleri ve Bahçeşehir koleji de ders programına ekledi, çocuklara eğitim içeriği olarak sunuyor. Çeşitli zeka atölyeleri tarafından da kullanılıyor. MentalUP kullandırarak, çocukların akıllı teknolojilere olan merakı ve ilgisi zeka egzersizleri ile karşılanmış oluyor. Çocuklarınıza;

 Yapboz,

 Puzzle,

 Tangram,

 Satranç,

 MentalUP,

 Jenga,

 Solo test

gibi zeka geliştirici oyunlar edinmeyi ihmal etmeyin ve Annekaz.com ’u takip edin

Facebook'ta Paylaş Twitter Paylaş Google+'da Paylaş Tumblr
Benzer Konular

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hakkimda
AnneKaz
Merhaba, Anne Kaz 30 yıldır evli, üç çocuk annesi, çalışan bir kadının günlüğü. Aklına gelen her şeyi yazar, yer, içer, gezer, sever hayatın her anından kendine bir mutluluk payı çıkartır bunu da paylaşır.