Sukulentler nasıl çoğaltılır?

Annekaz
5 Nisan 2017
Yorum Yok

Kendileri kaktüs familyasından olup çok sevimli minik bitkilerdir. Etli yaprakları aynı kaktüsler gibi su depolar ve bunun sayesinde uzun süre susuzluğa ve sıcak hava koşullarına dayanabilmektedir.  Ayrıca çoğu dikensiz  ve  tombul yapraklıdır. Bakımı oldukça kolay olup, ışık ve nemi severler. Kışın kapalı balkonlarda iyice coştukları gözlemlenmiştir. Yaklaşık 150 ye yakın çeşidi olan bu sevimli bitkiler son dönem teraryum tasarımları ile popüler oldular.

Peki seradan, yapı marketlerden, çiçekçiden sukulentimizi aldıktan sonra ne yapacağız?  Öncelikle onu güzel bir saksıya almalısınız. Saksımız bitkiden büyük veya küçük olmamalı. Bitkiciğimize uygun kumlu ve torflu toprağı saksımıza aldıktan sonra bitkiyi nazikçe oturtup kökü sıkıştırıyoruz. Perlit denen bir madde var toprağa karıştırılıyor toprağınıza ekleyin mutlaka. Eğer benim gibi çok sabırlı değilseniz, gelişimini izlemek için kendinizi her gün saksının başında bulacaksınız.Kış günlerinde 20 günde bir toprağın nemini kontrol ederek sulayabilirsiniz. Sulama aralığı sıcak yaz günlerinde 2-3 güne kadar düşecektir. En büyük yanılgı ise fazla sulayıp bitkiyi öldürmek oluyor. Toprağın kuruduğuna emin olarak sulama yaparsanız bu riskten uzak durmuş olursunuz. Bu sevimli bitkiler aynı zamanda çiçek açıyor ve kış uykusunda dinleniyorlar.

sukkulent bakimi

Sukulentler nasıl çoğaltılır?

 SUKULENTLERİN ÇOĞALTILMASI

 Bitkiciklerimiz oldukça kolay üremeleriyle biliniyor. Şöyle ki, etli minik yaprağı gövdeden sağa sola yatırarak dikkatlice ayırıyorsunuz. 1 gün gazete kağıdında beklettikten sonra kumlu  ve torflu toprağınıza yatırıyorsunuz. Fısfısla toprağınızı nemlendiriyorsunuz. Evet doğru okudunuz kopardığımız yaprağı ekmiyoruz sadece toprağa yatırıyoruz. Yaklaşık 2 hafta sonra minik kökler toprağa uzanmaya çalışacak ve kök ve minik yapraklar çıkardığı görülmeye başlayacak.

Minik yaprağımız yeni yapraklar ve kök çıkarmaya başladığında günden güne büyümesini gözlemleyebilirsiniz. Büyük yaprağımız yavaş yavaş çürüyecek ve bu oluşumdan sonra bebek sukulentimizi dikebiliriz. İlk 24 saat sulama yapmayacağız ki bulunduğu yerte alışşsın.

Bunu da seversin  Yüz maskesi kılavuzu - Hangi maskeyi kullanmalı?

Sukulent çeşitlerinizi arttırdıktan sonra kendinize teraryumlar yapabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken tek şey birbiri ile uyumlu bitkiler seçmelisiniz. Daha sonra minyatür heykelciklerle süsleyip hikayeleri olan teraryumlara sahip olabilirsiniz.

GÜLE GÜLE BÜYÜTÜN :)

Müge Kiraz

Facebook'ta Paylaş Twitter Paylaş Google+'da Paylaş Tumblr
Benzer Konular

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hakkimda
AnneKaz
Merhaba, Anne Kaz 30 yıldır evli, üç çocuk annesi, çalışan bir kadının günlüğü. Aklına gelen her şeyi yazar, yer, içer, gezer, sever hayatın her anından kendine bir mutluluk payı çıkartır bunu da paylaşır.