Hangi besinler beyni besler?

Annekaz
26 Ocak 2022
Yorum Yok

Pandemi başından beri beslenme düzeni değişen var mı? Zihin ve beyin bağlantısına inanıyor musunuz? Bağırsağın 2. beyin olduğunu iddia eden doktorları duydunuz mu?

Zihin-bağırsak bağlantısı

Pandemi döneminde  çok fazla hazır gıda ve konserve besinlerle beslenen ve bunu alışkanlık haline getiren Lee, huzursuzluk, uykusuzluk, sürekli yorgunluk ve mutsuzluk şikayeti ile  aile doktoruna başvurduğunda, yaşadığı fiziksel semptomlarla başa çıkmak için bir anti-depresan ve  üç  farklı ilaç verildi.

Lee ilaç karşıtı olmasa da, önce daha doğal olduğunu hissettiği bir şeyi denemek istedi. Ramsey ve Naidoo gibi beslenme psikiyatristleri, diyeti zihinsel sağlık sorunlarını yönetmek için kullanılabilecek bir araç olarak görüyorlar.

Araştırmacılar  bağırsak-beyin bağlantısının depresyon gibi rahatsızlıkları tedavi etme yeteneğimiz üzerindeki etkilerini araştırıyorlar. Vagus siniri, bağırsağı ve beyni birbirine bağlayarak mesajları her iki yönde iletir. ve bağışıklık sisteminizi, ruh halinizi, sindiriminizi ve daha fazlasını düzenlemeye yardımcı olan parasempatik sinir sisteminin ana parçasıdır.

Bağırsak mikrobiyomunuz, içinizde trilyonlarca bakteri, virüs ve mantar bize özgüdür, bu da insanların neden aynı beslenme şekillerine farklı tepki verdiğini açıklamaya yardımcı olur.

325 hamile üzerinde yapılan araştırmada; Hamilelik sırasında baklagiller, sebzeler, balıklar ve sağlıklı yağ asitleri bakımından zengin ve kırmızı etten daha düşük olan Akdeniz diyetinde doğan  çocuklarda davranışsal ve duygusal refahın daha fazla olduğu görülmüş.  Norveç’te 23.000’den fazla anne ve çocuktan oluşan araştırmacılar, hamilelik sırasında sağlıksız beslenmenin çocuklarındaki davranışsal ve duygusal sorunlarla ilişki olduğu bulundu.

Ramsey, McGill Üniversitesi’nde psikiyatrist ve öğretim görevlisi olan Dr. Laura LaChance ile birlikte , 213 çalışmayı analiz ederek depresyonu önlemeye ve tedavi etmeye yardımcı olan besinlerle ilgili araştırmaların sistematik bir incelemesini üstlendi.

34 kişi üzerinde yapılan beslenme araştırmasında,  Beyin sağlığı için özellikle önemli 12 besin buldular bunlar folat  (folik asit) , demir,  omega-3 yağ asitleri, magnezyum, potasyum, selenyum, tiamin, A vitamini, B6 vitamini, B12 vitamini, C vitamini ve çinko içeren gıdalar.

Bunu da seversin  Hindistan cevizi yağını kullanmanın 18 yolu

Ramsey gibi araştırmacılar, Akdeniz diyetinin sadece fiziksel sağlığınız için değil, aynı zamanda beyin sağlığı için de harika olduğu konusunda hemfikir. Buna diğer yiyeceklerin yanı sıra balık, kuruyemişler, tohumlar, taze meyve ve sebzeler, baklagiller ve zeytinyağı dahildir.

Depresyon ve Anksiyeteyi Yenmek İçin Yiyin

Ramsey, bu besinlerden daha fazlasını diyetlerine dahil etmek isteyenler için altı haftalık bir plan sunuyor. İlk hafta, lahana, ıspanak ve su teresi gibi yiyecekler diyetlerde daha fazla yere sahip.

İkinci hafta, brokoli, dolmalık biber ve patlıcan gibi çeşitli meyve ve sebzelerden oluşan yemeklere daha fazla renkli sebze ekleniyor.

Üçüncü hafta deniz ürünleri, sonraki hafta fındık, fasulye ve tohum gıdalar ve beşinci haftada fermente gıdalarla bitirilir.

Bağırsak Sağlığınızı İyileştirmek İçin Güçlü Bir Mikrobiyom Nasıl İnşa Edilir?

Açıkçası bağırsaktaki bakterileri analiz edip  mutsuzluğumuzu ölçebilecek bi test yok, ama 2016 yılından bu yana, psikiyatrist Dr. Leslie Wicholas, hastalarına diyet müdahaleleri uyguladı ve yaklaşık 450 kişiyle çalıştı.

8 haftalık bir programa katılan ve yüzde 80’inde orta ila şiddetli depresyon semptomları olan 157 hastanın bulgularını sundu.

İki grup vardı, birinin birincil tanısı depresyon, diğeri fibromiyalji. Haftalık iki saatlik seanslardan sonra, her iki grup da depresif semptomlarında istatistiksel olarak anlamlı bir iyileşme gösterdi.

Facebook'ta Paylaş Twitter Paylaş Google+'da Paylaş Tumblr
Benzer Konular

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hakkimda
AnneKaz
Merhaba, Anne Kaz 21 yıldır evli, üç çocuk annesi, çalışan bir kadının günlüğü. Aklına gelen her şeyi yazar, yer, içer, gezer, sever hayatın her anından kendine bir mutluluk payı çıkartır bunu da paylaşır.
Tavsiyelerim